Umičević o mjerama zaštite i privredi

Lični osjećaj povodom trenutne situacije jeste da smo već izgubili kompas po pitanju mjera. Privrednici nažalost ne znaju šta im je činiti, šta da preduzimaju i kako da se ponašaju. Da li, takoreći, da dignemo ruke od svega, nakon što smo mnogo toga već prošli, ili da podvučemo crtu i napravimo iskorak. Ne možemo ići u trku sa Evropom po pitanju normi i mjera, obzirom da smo kolektivno nedisciplinovani i neodogvorni. Disciplinu i odgovornost najčešće pokazujemo samo kada odemo na rad u inostranstvo, u strahu od gubitka posla.

Meni kao običnom građaninu ali i kao privredniku je dosadilo, a mogu da zamislim kako je ljudima koji se nalaze u različitim, teškim situacijama. Kako je ljudima koji stanuju privatno, a i sam sam stanovao tako 10 godina. Ljudima koji su bez primanja, a potrebno je da plaćaju stanarinu, režije i najvažnije da prehrane porodicu.

Smatram da smo sa nekim mjerama zaista uranili po pitanju privrede, a da ćemo tek osjetiti ishod toga. Kada su u pitanju mjere Kriznih štabova, lokalnih i republičkog, a tiču se prevencije građana tokom pandemije, moramo pojačati kaznenu politiku koja će važiti za sve jednako, bez izuzetka. Odgovorni smo za lično zdravlje, ali i zdravlje ljudi koji nas okružuju.

Ovakva situacija već predugo traje, a epidemiološka situacija se ne stabilizuje, naprotiv. Mislim da će još izvjestan period i da potraje, mi treba da nastavimo živjeti u tim uslovima, a imam utisak počevši od sebe da gubimo strpljenje, što je veliki izazov.

Da li sad sve “pustiti niz vodu” ili nagaziti jače po pitanju poštovanja mjera?

Uz dužno poštovanje svima, ali praznovanje i masovno proslavljanje mora da bude ostavljeno za neka ljepša vremena, a da se svi praznici obilježe simbolično i u krugu najuže porodice. U BEMI je prijavljeno 350 radnika za krsnu slavu Đurđevdan, a iskreno se nadam i sugerišem da se proslavi kako sam prethodno i spomenuo. Svi vjernici znaju šta je zaista slava: svijeća i žito, sa porodicom, a ne dokazivanje ekonomske moći i različite igranke. Strpimo se sa svim okupljanjima, nemojte da nosimo nekoga na duši. Za trenutnu bolest ne postoji lijek, a prenose je i pojedinci koji nemaju nikakvih simptoma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: