Uhapšena žena koja se brinula o starijim iznemoglim osobama?!

Foto:Ras/Srbija

Banjalučanka Marina Janjić godinama je poznata kao izuzetno humana žena, koja je u svom domu, u sklopu programa hraniteljstva, desetinama iznemoglih baka pomogla da dostojanstveno prožive posljednje godine.

Vijest o hapšenju ove žene zbog, kako je navedeno, krivičnog djela “neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem”, odnosno zato što je osumnjičena da je držala ilegalni starački dom, u kojem je pronađeno 16 starih ljudi, šokirao je mnoge.

Šta je cijela istina i da li je ova žena, godinama poznata kao hraniteljka iznemoglih baka, zaista prekršila zakon, pokazaće istraga.

Foto: Ras-Srbija

Kako je EuroBlic pisao još prije osam godina, Marina Janjić je bake njegovala u svom domu uz podršku Centra za socijalni rad. Mada su mnogi govorili da Marina ima “mali starački dom”, to ustvari nije bio dom, nego kućna njega, odnosno hraniteljstvo starijih ljudi u sklopu porodice. Neki Banjalučani su je čak zvali “zlatna Marina” ili “njegovateljica zlatnih ruku”.

FOTO: RAS SRBIJAFOTO: RAS SRBIJA
Ovim poslom Marina se bavila od 2007. godine. Od ranije je imala iskustvo sa svojom majkom, kojoj je takođe bila potrebna njega. Kako je bila samohrana majka bez posla, a imala je svoju kuću u naselju Lazarevo, Marina je ponudila saradnju Centru za socijalni rad.

S obzirom na to da su u Marininoj kući bake imale gotovo idealne uslove za udobnu i bezbjednu starost, mnogi Banjalučani su željeli da svoju majku ili baku smjeste baš kod nje. Međutim, mjesta je bilo malo, pa je, kako je sama hraniteljica tada posvjedočila novinarima EuroBlica, u njenoj kući istovremeno boravilo od četiri do najviše sedam baka.

– Trudim se da se osjećaju sigurno i zaštićeno, kao u porodici. Noću spavam na kauču u kuhinji, pratim šta se dešava u njihovim sobama, osluškujem kako dišu i uvijek sam tu ako im nešto zatreba. Niko ne zna šta će dočekati i kako će skončati, dok smo zdravi i u snazi ne razmišljamo o tome. Ja znam kako je to i voljela bih da i sama provedem starost u hraniteljskoj porodici – rekla je Marina Janjić 2012. godine novinarima EuroBlica.

Izvor: Srpskainfo

Otkriven nelagalni starački dom

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: