Udruženje 4+zahtijeva besplatne autobuske karte za školarce

U moru svakodnevnih troškova za hranu, odeću, ogrijev, familijama sa četvoro i više dece neophodno je obezbjediti bar besplatne karte za prevoz srednjoškolaca i studenata, kako zbog manjka novca ne bi odustajali od obrazovanja.

Kada čak troje djece iz jedne porodice mora putovati autobusom u srednju školu ili na fakultet, mjesečni izdaci u kućnom budžetu penju se i do nevjerovatnih 250 KM.

Sa ovom računicom jedva se izborila višečlana porodica iz Aginog sela kod Banjaluke, koja je lani finansirala troje srednjoškolaca. Ove školske godine, majka jedva „krpi“ za mjesečne karte dvjema ćerkama.

– Djeca putuju 55 kilometara do škole i za prevoz dajemo 160 KM. Išla sam i kod prevoznika lani, kada sam imala troje srednjoškolaca, da li mi imamo neka prava, bar neki popust, jer iz jedne kuće uzimamo tri mjesečne karte, ali ništa. Voljela bih da do kraja njihovog školovanja, još godinu dana, imamo besplatan prevoz, onda bih im taj novac mogla dati za užinu – govori ova žena.

Upravo joj to pada najteže, priča, da mora birati između prevoza, hrane i školovanja, jer nije lako danas zaraditi tolike pare. A, djeca u školu moraju.

– Kada su prva smjena ustaju u četiri ujutru i vraćaju tek u 15.30 časova. Verujte, najčešće ih pošaljem bez marke u džepu, jedu kod kuće i odlaze, a gledam kako se druga djeca sada pred praznike vesele – tužna je ispovijest majke, koja nadniči da prehrani višečlanu porodicu, jer joj je muž teško bolestan.

Najjeftinija karta za đake košta 28 KM, a ukoliko presedaju ili putuju iz prigradskih naselja, cijena je daleko veća.

Predsjednik udruženja „4 plus“ Jovan Radovanović ističe da već nekoliko godina traže od nadležnih institucija pomoć za njihove članove- besplatne karte za starije školarce, kao što imaju i svi osnovci koji putuju preko četiri kilometra do škole.

U Banjaluci je potrebno godišnje obezbjediti oko 300 mjesečnih karata za đake iz višečlanih porodica.

– Razgovarali smo u Ministarstvu saobraćaj i veza RS i oni su uputili preporuku prema opštinama, da u budžetu za narednu godinu planiraju ovu stavku- rekao je Radovanović.

Inicijativi ovih porodica priključio se i odbornik Draško Stanivuković, koji će, najavljuje, zatražiti da Grada Banjaluka prilikom sklapanja ugovora sa prevoznicima, zahtjeva od njih da srednjoškolcima i studentima iz višečlanih porodica izdaju besplatne mjesečne karte.

– To bi u neznatnoj meri smanjilo prihode prevoznicima, ali ipak oni bi trebali imati na umu da su ugovorom dobili priliku da rade i zarađuju na području Banjaluke, dok je u višečlanim porodicama nezaposlenost čak 70 odsto- rekao je on.

Izvor: EuroBlic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: