Učenici Gimnazije briljirali i osvojili pet medalja.

Na četvrtoj Međunarodnoj olimpijadi metropola, koja je održana u okviru Međunarodne Moskovske sedmice obrazovanja od 1. do 6. septembra, učenici Gimnazije su briljirali i osvojili pet medalja.

Marko Jojić je osvojio srebro, a Jovan Vuković bronzu iz matematike, Sergej Krčmar bronzu iz fizike, a dvije bronze iz informatike osvojili su Marko Dimitrić i Leon Kosić, dok su učenici u ekipnom plasmanu zauzeli visoko treće mjesto.

Učenici su u Moskvi učestvovali u pratnji Branke Fadžan, profesorice matematike, Ivane Nišić, profesorice hemije, i Danijele Štrbac-Uletilović, pomoćnika direktora Gimnazije.

Marko Jojić, učenik trećeg razreda Gimnazije i osvajač srebra iz matematike, rekao je za “Nezavisne” da je drugi put išao na Olimpijadu i da su zadaci bili dosta teži nego prošle godine.

“Mislim da sam mogao i bolje da uradim i da osvojim zlato, ali i ovako sam zadovoljan i ponosan. Zadatke smo radili dva dana, svaki dan po tri zadatka za četiri i po sata”, kazao je Jojić.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, rekla je da su učenici osvjetlali obraz ovoj ustanovi i gradu koji ih šalje.

“To su djeca koja se takmiče i za školu, idu na sva takmičenja. Ovo su djeca koja su dobri đaci, koja su ponos škole i ovi rezultati su od velikog značaja”, rekla je Maleševićeva.

Danijela Štrbac-Uletilović, pomoćnik direktora Gimnazije i vođa puta u Moskvu, istakla je da je učestvovalo 45 gradova širom svijeta.

“Ovo je na ponos cijelom gradu, kad shvatite da su učestvovala djeca iz Pekinga, Njujorka, Bostona i ostalih svjetskih metopola, pokazuje koliko je ovaj naš rezultat značajan”, istakla je Štrbac-Uletilovićeva za “Nezavisne”.

Učenici Gimnazije treću godinu su učestvovali u ovom događaju i takmičili se u četiri discipline: matematici, informatici, hemiji i fizici.

Na Olimpijadi metropola 2017. godine gimnazijalci su osvojili srebro i bronzu iz matematike, bronzu iz fizike i bronzu iz informatike, a 2018. bronzu iz matematike i dvije bronze iz fizike.

U Moskvi je održan i forum o obrazovanju “Grad za obrazovanje”, na kojem je učestvovala i delegacija grada, predvođena Srđanom Amidžićem, zamjenikom gradonačelnika. Forum predstavlja vodeću platformu za umrežavanje stručnjaka i lidera iz oblasti obrazovanja iz cijelog svijeta, a ove godine bavio se pitanjima trendova u razvoju pripremnog strukovnog obrazovanja, osmišljavanja načina učenja za profesije budućnosti, utvrđivanja metodologije kompetentnosti i procjene znanja i vještina u XXI vijeku, kao i boljeg iskorištavanja gradskih prostora i površina u obrazovnom procesu.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: