“Ubuntu gitarfest” po drugi put u Banskom dvoru

U godini otkazanih festivala i većine kulturnih i umjetničkih manifestacija, svaki koncert je pravo blago, a jedan od festivala koji će preživjeti uprkos svemu je i drugi po redu “Ubuntu gitarfest”, smotra posvećena gitari.

Ovaj festival biće održan u nedjelju i ponedjeljak, u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra i u Muzičkoj školi “Vlado Milošević”.

– “Ubuntu gitarfest” je jedinstven događaj koji promoviše gitarski zvuk. Kao takav namijenjen je i širokoj publici i vrhunskim gitaristima i pedagozima i njihovim učenicima i studentima, kao i graditeljima gitare. Budući da je 2020. godina specifična i puna ograničenja zbog epidemije virusa korona, festival će ostati uskraćen za dio planiranih aktivnosti, ali vrhunski koncertni doživljaj i majstorske radionice za učenike i studente neće izostati – najavili su organizatori festivala Asocijacija gitarista “102 žice”.

Programski sadržaj prvog dana festivala biće održan u školi, a drugog dana u Banskom dvoru.

– Centralni događaj predstavlja večernji koncert Slobodana Milivojevića, dok će se prvog dana festivala na matine koncertu predstaviti mladi umjetnici iz BiH, Vedran Vujica i Nikola Jelačić – navode organizatori.

Kako ističu organizatori, majstorske radionice su poseban vid obuke na gitari, u okviru kojeg gitarista mladim muzičarima pomaže da unaprijedi svoj muzički izraz, slušajući njegovo sviranje i usmjeravajući ga.

– Radionice će držati docent na Fakultetu umetnosti u Nišu Slobodan Milivojević, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Đani Šehu, profesor u JU Muzička škola “Vlado Milošević” Banjaluka Dejan Brkić i vanredni profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Nataša Jokić – dodaju organizatori i navode da je namjera festivala da spoji ljude iz gitarskog svijeta, koji će, stvarajući saradnju uticati jedni na druge i na publiku još jednom predstavljajući umjetnost kao ljepotu koja svijet čini boljim.

Program

NEDJELjA – JU Muzička škola “Vlado Milošević”

9-12 i 15.30-19 – majstorske radionice

12-14 – koncert Vedrana Vujice i Nikole Jelačića

PONEDJELjAK – Banski dvor

9-13 i 15-18 – majstorske radionice

20-21 – koncert Slobodana Milivojevića

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: