U subotu radionica za izrađivanje ”Hobotnice čudesnice”

Jeste li već čuli za”hobotnice čudesnice”?

Radionica se održava u subotu u Cafe Via Ferrata (bivši Face) u Boriku, Gundulićeva BB, preko puta motela Krajina. Subota, 11-13h.

Kada vidite fotografiju prijevremeno rođene bebe u inkubatoru koja svojim prstićima čvrsto drži krake ove neobične, ručno rađene hobotnice, ne možete ostati ravnodušni. Čitajući mnogobrojne članke na internetu o ovim zaista čudesnim medicinskim pomagalima, grupa žena u Bosni i Hercegovini se okupila u neformalnoj Facebook grupi “Hobotnice čudesnice BiH” sa željom da ova priča zaživi i na našim prostorima.

Prva vrsta ovakvog udruženja nastala je u Danskoj 2013. godine s ciljem lakšeg adaptiranja novorođenčadi privremenom životu u inkubatoru.

Naime, sve je počelo pričom jedne prijevremeno rođene djevojčice koja je kraj sebe u inkubatoru imala heklanu hobotnicu , čiji su kraci simulirali pupčanu vrpcu, koje bebe u majčinoj utrobi često hvataju. U najranijem životnom dobu, najosjetljivije čulo je upravo čulo dodira. Nakon što je djevojčica kraj sebe imala heklanu hobotnicu primijetili su da se sve više hvatala za njene krake, a manje za cjevčice unutar inkubatora.

Ono što je cilj heklanih hobotnica je upravo stimulacija čula dodira, propriocepcije (sposobnost za određivanje položaja tijela u prostoru) i vestibularnog aparata (koji registruje sve pokrete glavom) kod prijevremeno rođenih beba samim tim izbjegavajući rizik dodirivanja, stiskanja ili čak kidanja cjevčica i žica unutar inkubatora.

Ovaj projekat je obišao zemlje širom svijeta uključujući Švedsku, Španiju, Francusku, Holandiju, Belgiju, Kanadu, Njemačku, Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, a odnedavno i Bosnu i Hercegovinu. Volonteri u svakom od ovih udruženja heklaju hobotnice koje se nakon prikupljanja peru i pakuju te šalju na neonatalne odjele, gdje se nakon sterilizacije stavljaju u inkubatore.

Članovi grupe trenutno rade na osnivanju zvaničnog udruženja. Sjedište udruženja je u Banjaluci, no u cjelokupnu izradu i izvedbu projekta uključene su volonterke iz čitave Bosne i Hercegovine, kao i naše volonterke iz inostranstva. Udruženje trenutno sarađuje sa Javnom zdravstvenom ustanovom “Sveti Apostol Luka” u Doboju, Univerzitetskom bolnicom u Foči, Univerzitetskim kliničkim centrom u Tuzli, Sveučilišnom kliničkom bolnicom u Mostaru i Kantonalnom bolnicom “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Pozivamo sve volontere i volonterke da nam se, ukoliko su zainteresovani za saradnju, jave na facebook stranici “Hobotnice čudesnice za bebe BiH”.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: