U Stričićima otvorena izložba o životu i djelu Petra Kočića

U obnovljenoj rodnoj kući Petra Kočića u Stričićima kod Banjaluke danas je u okviru obilježavanja “Kočićevog zbora” otvorena izložba koja prikazuje život i djelo ovog pisca.

Autor izložbe Vladimir Đukanović rekao je da izložba sadrži fotografije Petra Kočića i njegovih književnih junaka Luje, Tube, Davida Štrpca, te sačuvane rukopise njegovih djela “Mrgud”, “Sudanija”, “O Bosni” i “Za seljaka”.

Đukanović je istakao da je cilj prikupljanja predmeta formiranje Zbirke “Kočićevo ognjište”, koja bi prikazala život na Zmijanju krajem 19. i početkom 20. vijeka.

“Kočićevo ognjište je smješteno na 4.000 metara kvadratnih, na kojima se nalazi šest objekata, i to rodna kuća Petra Kočića, dvodijelna dinarska planinska kuća brvnara, zgradica, mlječar i dva pomoćna objekta”, rekao je Đukanović novinarima u Stričićima kod Banjaluke.

On je dodao da su, osim izložbe, prikazane i kompletno uređene još dvije kuće na Kočićevom ognjištu, koje su ove godine dopunjene sa 60 novih eksponata.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da je ideja uprave grada da kroz organizaciju “Kočeićevog zbora” i formiranje Zbirke “Kočićevo ognjište” sačuva ideje i ideale o kojima je pisao i za koje se borio Kočić.

Kočićevo ognjište na autentičan način prikazuje život i djelo ovog pisca, te ćemo i u narednom periodu nastojati da ga dopunimo, nastojeći da ovi prostori žive.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, te direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić.

Amidžić će je u Stričićima, nakon otvaranja izložbe, posjetio obnovljeno područno odjeljenje Osnovne škole “Petar Kočić”.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: