U Srpskoj počeo upis prvačića

BANJALUKA – U Republici Srpskoj počeo je upis djece u prvi razred osnovne škole, koji će trajati tokom aprila i maja, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz Ministarstva napominju da prvi razred osnovne škole upisuju djeca koja zaključno sa 31. avgustom navršavaju šest godina.

“Na zahtjev roditelja, u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis procijeni da je dijete spremno za polazak u školu. U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis za jednu školsku godinu, ako komisija procijeni da je to u najboljem interesu djeteta. U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje, zbog bolesti ili drugih razloga, nije bilo upisano u školu”, preciziraju iz Ministarstva.

Roditelji treba da se jave osnovnim školama kojima pripadaju prema definisanim upisnim područjima radi evidencije i određivanja termina testiranja, odnosno sprovođenja procedure upisa, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

Pri upisu djece u prvi razred prilažu se izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu i ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu.

Ako je dijete pohađalo predškolsku ustanovu, roditelj prilikom upisa daje na uvid knjigu za praćenje razvoja i učenja djeteta.

Komisiju za upis djece u prvi razred imenuje direktor škole, a čine je stručni saradnici škole i nastavnik razredne nastave.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI