U pripremi idejni projekat uređenja užeg gradskog jezgra

Grad priprema projekat uređanja jednog od najatraktivnijih dijelova centralne gradske zone, na kojem je u određenoj mjeri moguća gradnja privatnih objekata.
Upitanju je prostor, koji se nalazi na potezu od statue bana Milosavljevića prema takozvanoj “rupi” a formiranje tog projekta je preduslov za izdavanje odgovarajućih dozvola za gradnju na toj lokaciji.

Kako bi se to postiglo u toku je izrada idejnog projekta popločavanja sa parternim uređenjem dijela centralne pješačke zone u bloku između Ulica Srpske, Vase Pelagića, bana dr Todora Lazarevića i trga Srpskih vladara.

-Izrada navedenog idejnog projekta za cilj ima definisanje uređenja javnih površina u bloku između tih ulica. Navedeni projekat će služiti kao osnov za izdavanje pojedinačnih lokacijskih uslova za izgradnju planiranih objekata u okviru navedenog bloka, a smjernice su definisane međunarodnim javnim konkursom za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja centralne pješačke zone u Banjaluci – naveli su u Gradskoj upravi.

Iako se čeka izrada ovog idejnog projekta smjernice međunarodnog konkursa za taj prostor, koji ima zvanični naziv Ambijent 5 su jasne.
U zoni iza statue bana Milosavljevića prema ulici Vase Pelagića treba nastati nova pješačka zona, a površine trebaju biti uređene u skladu sa konceptom “zeleni grad”. Između ostalog na tom potezu treba nastati novo šetalište koje koje bi trebalo da sadrži parkovske i vodene površine, te druge sadržaje koji su interesantni za šetnju i boravak na ovom prostoru.

Planirana je i gradnja dva trakta privatnih objekata i oni će prema do sada raspoloživim informacijama morati pratiti rješenja iz ovog konkursa. Prema onom što su do sada nadležni o tom pitanju rekli cjelokupni izgled objekata koji će se tu graditi moraće biti “u duhu idejnog rješenja” koje je dobijeno na međunarodnom konkursu.

Na ovom području je takođe planirana gradnja Centralnog spomen obilježija za pale borce u odbrambenom otadžbinskom ratu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI