U porastu broj zaraženih od groznice Zapadnog Nila, niko se ne bavi tigrastim komarcima

Iako je u našem okruženju mjesecima unazad u porastu broj zaraženih i umrlih od groznice Zapadnog Nila, u Srpskoj ove godine uopšte nisu rađena istraživanja o prisutnosti, odnosno brojnosti tigrastih komaraca na ovim prostorima.

Takođe, i kod nas je zabilježen prvi smrtni slučaj kod pacijenta koji je bio zaražen ovim virusom. Iako su iz Instituta za javno zdravstvo saopštili da ovaj slučaj nije prijavljen kao smrt od zarazne bolesti, činjenica je da je preminuli obolio od pomenute groznice, i to u RS. Naime, iz IZJZ su saopštili da nema podataka da je muškarac iz Nove Topole, koji je u UKC hospitalizovan 20. avgusta, a premunuo 1. septembra, boravio na nekom drugom području u prethodnom periodu.

Podsjetimo, prvi slučaj obolijevanja u RS zabilježen je 15. avgusta, a pacijent iz Dervente je u UKC RS primljen sa simptomima akutnog meningoencefalitisa. On je nakon liječenja pušten kući.

S druge strane, u Srbiji je dosad zaraženo 213 ljudi. Preminula je dvadeset jedna osoba, a samo u posljednjoj sedmici zabilježeno je šest žrtava. I u Hrvatskoj je prije par dana registrovan prvi smrtni slučaj, a broj oboljelih u ovoj državi popeo se na 26.

Pročitajte još:

U Banjaluci preminuo pacijent koji je bio zaražen virusom Zapadnog Nila

Uprkos tome, nadležni u Srpskoj i dalje ne znaju kakva je kod nas situacija sa tigrastim komarcima.

U Veterinarskom institutu RS “Dr Vaso Butozan” potvrdili su da institut ove godine nema zvaničnih podataka o tigrastim komarcima.

– Međutim, rađen je projekat Vektor Net 2015. godine i tada su otkriveni tigrasti komarci na lokalitetima Laktaši, Banjaluka, Brod, Gradiška, Bijeljina. O njihovoj brojnosti ne može se govoriti, jer ove godine nisu sprovedena istraživanja – naglašavaju u ovom institutu.

Dodaju da je tigrasti komarac u RS prvi put primjećen 2015. godine, kada je rađen pomenuti projekat, a pretpostavlja se da je došao sa gumama koje su kupovane u vulkanizerskim radnjama u Italiji.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: