U planu gradnja dvije zgrade na obali Vrbasa, građani najavljuju proteste

Kod Gradskog mosta, na samoj obali Vrbasa u planu je da se grade dva stambeno-poslovna objekta. Ova gradnja se pokušava riješiti izmjenom Regulacionog plana.
Ovo je još jedan u nizu projekata od strane Grada Banjaluka gdje se pokušava uglaviti zgrada gdje joj nije mjesto.

Mještani Obilićeva su ogorčeni zbog ovoga. Za Srpskainfo ističu da uopšte ni nisu znali da će se na ovom mjestu graditi zgrada.

– Prvi put čujemo od vas. Vidjeli smo da je najavljena kao neka rasprava oko toga, ali ni sanjali nismo da je u pitanju gradnja zgrade na samoj obali. Strašno i nečuveno da nam uništavaju svaki pedalj zelenila. Ne damo ovo, jer je jedino naše naselje ostalo netaknuto po pitanju zgrada. Urade li ovo, nek’ računaju na proteste svih nas – kategoričan je Petar K.

Sličnog mišljenja je i njegov komšija Aleksandar A. koji kaže, da ako se samo počne raditi zgrada na ovom mjestu, da će biti blokirana gradnja i sve što ide uz to.
Sramota me u njihovo ime. Kako rekoh, bude li se nešto ovako desilo i bude li realizovano, nek’ računaju na proteste. Ne damo zelenilo. Ne damo da nam se dira najljepše naselje u Banjaluci koje je jedino ostalo puno zelenila. Da li i sekunde imaju mozga – pita se Aleksandar.

Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu za Srpskainfo istakao je da je javna rasprava bila 19. juna i da su obavještenje o zakazanoj javnoj raspravi za ponedjeljak, 19. juna na stranici Grada izašla, u najboljem slučaju u petak 16. juna.

– Znamo prostom činjenicom da smo malo prije podne zapravo provjeravali da li je obavijest izašla. Takođe, podijeljena je u jednim dnevnim novinama, čime se Grad potrudio da uradi isključivo minimum pravno-formalnih obaveza (minimalno tri dana ranije i minimalno jedne dnevne novine), uhvativši uz to dane vikenda. Sve ovo navodi na de-fakto pokušaj skrivanja informacija od građana. Posljedično, na samoj javnoj raspravi bilo je prisutno svega nekoliko građana koji su, naravno negodovali. Tim povodom, zahtijevali smo od Gradske uprave Grada Banjaluka da javnu raspravu ponovi, uz kvalitetnije dijeljenje informacija, duži rok zakazivanja i pogodniji termin (prethodni je bio u 16.15 časova), a kako bi građani zapravo bili u mogućnosti da uzmu učešće – rekao je Kabić.

On kaže da ovaj Nacrt izmjene Regulacionog plana za obalu Vrbasa za koji je javna rasprava bila organizovana 19. juna, između ostalog podrazumijeva izgradnju dva stambeno-poslovna objekta spratnosti podrum, prizemlje i tri etaže.
U pitanju je nešto manje ,,agresivno’’ rješenje u odnosu na planirane objekte po važećem RP, no i dalje u neskladu sa vizijom Grada o oslobađanju obala i stepenastom povećanju vertikalnih gabarita od obala Vrbasa ka unutrašnjosti grada. Pored ovih stambeno-poslovnih objekata, planiran je i dodatni poslovni objekat na drugom kraju obuhvata, te neskalabilno povećanje pješčane površine na Abaciji, proširenjem terena za odbojku na pijesku u teren za odbojku i rukomet na pijesku, te još dodatnih sadržaja. Ovakva količina, odnosno površina ,,sadržaja’’ naprosto guši ovaj javni prostor, onemogućujući građane da isti koriste u primarne svrhe parkovskog prostora koji je uz to i plaža – rekao je Kabić.

On smatra da je sve ovo nastavak loših urbanističkih praksi posljednje tri dekade. Problem, prema njegovom mišljenju postaje i veći, budući da je prostora sve manje.

– U posljednje vrijeme smo nažalost svjedoci ,,guranja’’ stambenjaka u najnezamislivije prostore. Apsolutno je nedopustivo na jednoj ovakvoj lokaciji, u samom centru grada dodavati stanovanje, na samoj obali. Pogotovo uzevši u obzir nedostatak otvorenog prostora trgovskog i/ili prakovskog tipa u naselju Obilićevo, kao i čitavu poentu linijskog parka. Problem je, kao što rekoh, gubljenje poente linijskog parka, približavanje stanovanja na samu obalu, degradacija otvorenog javnog prostora, generisanje automobilskog saobraćaja ka i od lokacije, oduzimanje dodatnog prostora kreiranjem parkinga, prekidanje pješačke rute koja ulazi u konfliktnu zonu sa automobilskim saobraćajem, te na kraju krajeva dodatno socijalno raslojavanje generisanjem ponude luksuznog stanovanja – istakao je Kabić.

IZ GRADA SAMO ŠTURE INFORMACIJE
Najavu o javnoj raspravi Grad je pokušao u potpunosti da prikrije neotkrivši apsolutno nikakve informacije o čemu se tačno radi u javnoj raspravi.

-Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave organizuje javnu raspravu o Nacrtu izmjene dijela Regulacionog plana za uređenje obala Vrbasa za prostor između lijeve obale rijeke Vrbas, na pojasu između mosta Patre i Zelenog mosta, – sa sjeverozapadne strane oivičen rijekom Vrbas, sa sjeverne mostom Patre, zatim ulicama Cara Lazara, Mirka Kovačevića, Branka Morače i Zelenim mostom – napisali su iz Grada 16. juna.

Nakon javne rasprave, nije bilo nikakve vijesti šta je dogovoreno i da je javna rasprava održana, pa su tako Banjalučani ostali bez informacija.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI