U petak i subotu XII Salon stripa Laktaši 2019

U periodu od 12. do 13. aprila 2019. godine, u Galeriji JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši, održaće se XII Salon stripa, Laktaši 2019.

Nastavljamo slijediti koncept da više radimo na stvaranju mlađe publike i autora. Dolazak iskusnih strip autora koji učestvuju na strip radionicama, idealna je prilika za edukativni rad sa mladim ljudima koji direktno utiče na njihov napredak. To se pokazalo kao vrlo dobra ideja jer je broj učesnika na tim radionicima, svake godine sve veći.

Tradicionalno, na programu će se naći strip radionice koje će ove godine voditi cijenjeni strip autori iz regiona. Povodom toga, pozivamo sve zainteresovane da, bez obzira na uzrast, uzmu učešće na radionicama koje će se održati u petak i subotu od 12:00 – 20:00.

Učesnici i posjetioci će takođe imati priliku da uživaju i u berzi stripa uz gostovanje izdavačke kuće “Deveta Dimenzija” iz Banjaluke, (koja djeluje u sklopu Udruženja Strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske), predstavljanju novih strip izdanja kao i druženju. Na berzi stripova će se takođe moći naći izdanja skoro svih izdavačkih kuća iz regiona poput “Fibre”, “Darkvuda”, “Dibidusa”, “Besne kobile”, “Čarobne knjige“ i drugih. I ove godine će na Salonu biti organizovana izložba maketarskih radova i demonstraciona radionica maketarskog kluba „Kastel“ Banja Luka.

„Strip se, nažalost i dalje kod nas tretira, ili kao šund, ili kao dječja zabava. A nije ništa od toga. Strip je ozbiljna umjetnost, kao i svaka druga. Naravno, kao i svaka druga kulturna djelatnost, i strip treba imati podršku društva, treba stvarati i edukovati publiku, pomogao bi svakako i rast standarda, i mnogo toga još kako bi se stripu vratio položaj koji ima u normalnim sredinama. Ali, generalno mislim da ima budućnost, jer se uvijek nađe neko ko voli crtati i čitati stripove. To je dovoljno, makar za početak“ – kaže Maza, strip autor sa 30 objavljenih albuma za inostrano tržište.

Učesnici XII Salona stripa Laktaši su:

Tatjana Vidojević, Predrag Ikonić, Midhat Kapetenović, Milan Mladić, Filip Andronik, Borislav Maljenović, Milan Drča, Enis Čišić, Zdravko Knežević, Miroslav Slipčević – Mimi, Dejan Šijuk, Srđan Vranješ, Kenan Halilović, Armin Oždić, Jovan Bratić, Srđan Salat.

Organizatori: JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši i strip autor Milorad Vicanović – Maza,“, svjetski poznat strip autor iz Laktaša, koji godinama radi za Francuske strip izdavače Delcourt I Soleil i osnivač manifestacije „Strip salon Laktaši“.

Izvor: Srp časopis

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI