U Njemačkoj jeftinije nego u RS

Cijene većine osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini porasle su i više od dvostruko nego prošle godine. Zbog lošeg standarda sve više građana želi otići u neku od evropskih zemalja, a najčešća opcija je Njemačka.
Upoređene su cijene osnovnih namirnica, poput ulja, brašna, šećera, a one se ne razlikuju previše, iako je životni standard u Njemačkoj mnogo bolji nego u BiH.
Minimalne razlike
Desetero jaja u Njemačkoj košta 2,29 evra, što je nekih 4,50 KM, a u BiH je 4,20 KM. Kada je riječ o ulju, njegova cijena je 1,49 evra, odnosno 2,91 KM, a u BiH je znatno viša i iznosi 3,70 KM, prenosi Dnevni Avaz.
Osnovna namirnica u svakoj kući jeste brašno, koje u jednoj od poznatijih prodavnica u Njemačkoj košta 1,89 evra, što je otprilike 3,70 KM, dok cijena šećera iznosi 1,49 evra, odnosno 2,91 KM. Cijene ovih namirnica u našoj državi su malo niže, pa je za brašno potrebno izdvojiti 1,80 KM, a za šećer 2,20 KM.

Kilogram junetine u Njemačkoj košta oko 16 KM, a kod nas od 16,95 do skoro 19 KM. U Njemačkoj u većini marketa moguće je kupiti i samo komad mesa, za jedan obrok. Najjeftinija opcija je 1,09 evra (malo više od 2 KM), a najskuplji komad mesa za jedan obrok košta 7,90 evra (15,60 KM).

Izvor: N.N.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI