U dvorani Borik tradicionalni sportski susreti invalida

Međunarodni dan osoba s invaliditetom biće obilježen u utorak 3. decembra, kada će u dvorani Borik biti održani tradicionalni sportski susreti invalida. Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je u 10.30 časova.

Kako je najavljeno, biće održana takmičenja u šahu, pikadu, visećoj kugli i stonom tenisu, a organizator manifestacije je Gradski odbor udruženja invalida banja Luka.

Svake godine organizujemo sportske igre i obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invalididtetom sa ciljem razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije podrške koja omogućava dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti za osobe s invaliditetom – kažu u ovom udurženju.
Grad Banja Luka nastoji da prepozna potrebe lica sa invaliditetom i da pomogne u izjednačavanju mogućnosti osoba sa invaliditetom sa ostalom populacijom.

To je vidljivo kroz niz aktivnosti kao što su uklanjanje arhitektonskih barijera, otvaranje vrtića za djecu sa posebnim potrebama, adaptacija osnovnih i srednjih škola za redovno pohađanje škole, otvaranje biblioteke za slijepe, adaptacija u objektima Univerziteta u Banjoj Luci te uvođenje socijalnih usluga – rečeno je u gradskom Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.
Dodaju da su nove socijalne usluge (dnevni centri, kućna njega, personalna asistencija, prilagođen prevoz i slično) uticale na veću socijalizaciju osoba sa invaliditetom.

U prošloj godini pokrenute su dvije nove socijalne usluge – dnevno zbrinjavanje omladine i odraslih lica sa smetnjama u psihofizičkom razvoju i savjetovanje djece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja. Takođe, Grad direktno sufinasnira programske aktivnosti ovih udruženja, a mogu ostvariti dodatna sredstva konkurisanjem na javni poziv grada za dostavljanje odgovarajućih projekata. Većina udruženja podržana je i dodjeljivanjem poslovnih prostora od strane Grada pod posebnim uslovima – kažu u nadležnom odjeljenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: