Most u Docu još jedan od nedovršenih projekata

Izgradnja mosta u Docu traje nekoliko godina, a stanovnici čekaju na završetak izgradnje mosta koji bi trebalo da poveže dva dijela naselja. Međutim, umjesto napretka, stanje na gradilištu postalo je gotovo simbol stagnacije i propadanja.
Projekat je započet sa velikim entuzijazmom da će ova infrastrukturna investicija biti od vitalnog značaja za naselje, a temelji mosta, postavljeni prije nekoliko godina, sada su prepušteni zubu vremena i propadanju. Umjesto da se nastavi s radom i završi most koji bi olakšao život stanovnicima, gradilište je postalo svojevrsna rupa u kojoj se akumulira otpad. Lokalni stanovnici su frustrirani ovim zastojem, jer su se nadali da će most unaprijediti njihovu svakodnevicu i olakšati im pristup obližnjim dijelovima naselja.

Pored nezadovoljnih stanovnika, prolaznici koji svaki dan šetaju tim dijelom grada, ali i turisti, užasnuti su prizorom temelja za most i rđe koja je “napala” armaturu.

– Ne razumijem se mnogo u građevinu, ali znam da rđa nagriza željezo i šteta bi bila ako bi se dva podesta za nosače mosta morala iznova praviti. To bi bio novi udar na budžet grada – rekao je stanovnik Obilićeva Dragan Radinković .

“Prelaz preko rijeke Vrbas značajno bi rasteretio saobraćaj u centru”
Velika naselja poput Obilićeva i Starčevice imala bi bržu i bolju vezu sa centrom. Naravno, ova trasa bi povezala i dva tranzita, istočni i zapadni, što znači da bi se, osim smanjenja gužvi, brže ulazilo ili izlazilo iz grada – istakao je Radinković.

On je apelovao na sve strukture vlasti da završe ovaj važan projekat.

– Ne znam šta tačno koči završetak gradnje, ali vjerujem kako most i saobraćajnica ne bi ugrozili ambijentalnu cjelinu Kastela – rekao je on i naveo da bi turistički autobusi i gosti koji dođu privatnim vozilima mogli odmah da razgledaju jedan od simbola Banjaluke – tvrđavu Kastel.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da je Gradska uprava prethodnih godina činila sve da imovinsko-pravne odnose i nastavak gradnje mosta riješi sporazumno.

– Vlasnici zemljišta nisu pokazali spremnost za rješavanje ovog pitanja, a naročito gospodin Dragan Šmit čija se parcela nalazi na dijelu trase gdje bi trebalo da bude most – rekao je Kresojević i dodao da od rješavanja ovog pitanja sudskim putem zavisi nastavak radova.
Gradonačelnik Draško Stanivuković, kako je rekao Kresojević, je kroz budžet predložio sredstva za ovu namjenu.

– Sa radovima se može početi odmah po pribavljanju zemljišta, a što zavisi od sudskih i zakonskih procedura – naveo je on.
Česma
Izgradnja mosta u Česmi, kao jedan od najvećih projekata na koji mještani ovog naselja, ali i svi Banjalučani, čekaju već decenijama, napreduje planiranom dinamikom. Kako je naglasio Draško Stanivuković, most u Česmi jedan je od pet mostova koje ova gradska administracija gradi.
Očekujemo u narednom periodu i početak izgradnje mosta u Docu. Sa drugim velikim projektima ovi mostovi predstavljaju novu etapu razvoja našeg grada – naveo je Stanivuković, piše Glas Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI