U Bemi zabrinuti, Korona virus ozbiljno ugrozio obućarsku industriju

Zbog trenutne situacije u svijetu, sa osvrtom na obućarsku industriju, prisiljen sam da proglasim stanje elementarne nepogode, ali ne znam kome da pišem osim Svetom Petru.
Naime, ove godine je u cijeloj Evropi nestašica snijega, zime nije bilo, tako da je stotinu hiljada pari zimske obuće ostalo neprodato. To će se odraziti i na narudžbe za iduću sezonu, te narednu godinu očekujemo sa zebnjom i strahom.

Jedan primjer je i Tvornica obuće Bema koja je uložila određena sredstva u proizvodnju zimske obuće, te smo proizveli par hiljada pari, a prodali svega desetak.
Na to se sve nadovezuje problem sa korona virusom, jer nam je Italija glavni snadbjevač repromaterijala, pogotovo djelovi Lombardije i Veneta. Takođe, jedan određeni dio materijala dolazi iz Kine. Sada se sve to radi sa smanjenim kapacitetom, tako da je snadbjevanje repromaterijalom neizvjesno u budućnosti.

Mi smo u obućarskoj industriji u posljednjih desetak godina napravili veliki iskorak, uložili u opremu i ljude, a sada to preko noći sve može nestati.
Industrija obuće je nedostatkom snijega i sada korona virusom, doživjela veliki udarac, još uvijek stojimo na nogama, ali sam jako zabrinut šta će se desiti za sedam ili mjesec dana.
Biće šta mora da bude, a nadamo se dobrom.

Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: