U Banjaluku stigao avion sa opremom za pokretnu bolnicu

Avion sa prvom pošiljkom opreme za pokretnu bolnicu, koju je u Njemačkoj nedavno kupila Republika Srpska, sletio je večeras u Banjaluku, na Međunarodni aerodrom u Mahovljanima.
Ova bolnica kupljena je za potrebe eventualnog liječenja pacijenata oboljelih kao posljedica zaraze virusom korona, a u slučaju da kapaciteti bolnica ne budu adekvatni.

Planirano je da se bolnica, ako bude potrebe, postavi u Zalužanima kod Banjaluke.

Drugi dio opreme očekuje se već sutra, a u narednih nekoliko dana bolnica će biti kompletirana. Istovar opreme pratio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjećamo, Vlada RS je 21. marta po hitnom postupku donijela Odluku da se sprovede postupak nabavke pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i svom pratećom opremom na površini od 6.000 kvadratnih metara, za šta je izdvojeno 3,6 miliona KM.
Mobilna bolnica je, kako je objasnio premijer Višković ranije večeras, bila spremna u Njemačkoj, a Vlada RS je, čim je čula da je dostupna i da postoji mogućnost kupovine, uplatila novac za ovu nabavku.

Kako je rečeno, ova vrsta bolnice ima svu potrebnu dodatnu opremu kao što su prijemno odjeljenje, ordinacija, apoteka, laboratorija s laboratorijskom opremom, oprema za njegu, oprema intenzivne njege, bolnička oprema, tuševi, wc moduli s kabinama, generator, električni distribucijski centar, set za distribuciju vode i kuhinju.

Ministar Alen Šeranić objasnio je da je to objekat za pacijente sa eventualno lakšom i srednjom kliničkom slikom.

Inače se ovakve bolnice mogu koristiti i u uslovima prirodnih katastrofa i drugim nepredviđenim situacijama.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: