U azilu za pse 42 napuštena psa

Prema podacima nadležnih službi tokom ljetnih mjeseci povećan je broj napuštenih životinja na ulicama.
Kako navode stručnjaci sezona godišnjih odmora u velikoj mjeri doprinosi ovoj pojavi, jer ljudi, koji nemaju kome povjeriti kućnog ljubimca na čuvanje, nerijetko ga ostave na ulici.

Drugi faktor svakako je „neželjeno potomstvo“, koje nastaje u slučajevima gdje vlasnici izbjegavaju sterilizaciju kućnog ljubimca, a istovremeno ne mogu preuzeti brigu o mladuncima.

U takvim slučajevima, napuštene životinje preuzimaju nadležne higijeničarske službe, koje ih smještaju u azil, a jedno od rješenja ovog problema je udomljavanje životinja.
Azil za pse na Manjači, koji je prošle godine počeo sa radom trenutno brine o 42 napuštena psa, koji su sortirani po veličini i karakteru – naveli su iz Odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave.

Kako su kazali, napušteni psi u azilu imaju optimalne uslove u smislu redovne hrane, vode i veterinarske zaštite, te se podvrgavaju testu procjene karaktera i kao takvi se spremaju za proces udomljavanja.

– Naime, procedura udomljavanja je pojednostavljena, te osobe koje imaju želju da udome psa iz azila mogu se javiti Higijeničarskoj službi sa svojim zahtjevom, nakon čega popunjavaju izjavu, a potom biraju odgovorajućeg psa u skladu sa preporukom stručnih lica – kazali su iz nadležnog Odjeljenja.

Iz Odjeljenja su pojasnili da se slična procedura sprovodi i u slučajevima kada vlasnici iz određenih razloga nisu u mogućnosti da vode brigu o ljubimcu, te da se i u takvim slučajevima potrebno obratiti Higijeničarskoj službi i sprovesti proceduru zbrinjavanja životinje.

– Ukoliko prethodni vlasnik nije na najadekvatniji način vodio brigu o psu, po prijemu u azil uradi se čipovanje, sterilizacija, vakcinacija, te čišćenje od parazita, tj. životinja dobije potpunu veterinarsku zaštitu – kazali su u resornom Odjeljenju.

Podsjećamo, svi ljubitelji životinja, koji imaju uslove da nekom umiljatom psu pruže dom, umjesto da kupe psa, ljubav mogu pružiti i nekom od pasa iz banjalučkog azila.

Za sva dodatna pitanja zainteresovani građani mogu se obratiti Higijeničarskoj službi Grada Banje Luke na broj: 065 481 – 366 svakog radnog dana od 8 od 16 časova ili u Veterinarsku ambulantu „Vet centar“ u Ulici Karađorđeva 79b ili putem telefona 051/ 288-850, koja je nadležna za izvođenje higijeničarskih usluga na teritoriji grada, kao i za brigu o zdravlju životinja u azilima.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI