Tužba Grada za propalu Novu godinu 178.445 KM

Grad Banjaluka tužio je organizatore skupa “Pravda za Davida” koji je održan 30. gecembra 2018. godine, te u predloženoj presudi tražio 178.445 KM odštete zbog onemugućavanje proslave Nove godine.
Tuženi su omladinci Pavle Knažević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa, za koje gradske vlasti tvrde da je uzrokovao milionsku štetu jer je organizovan neposredno pred proslavu Nove godine zbog čega su manifestacije otkazane.

Iz Gradske uprave su nam rekli da je tužba najavljena još prošle godine, te da su u njoj objašnjeni svi detalji.

– Tužbu smo mogli podnijeti samo protv onih koji su legitimisani kao organizatori, a ne protiv nekog drugog. Za sve navodeno postoje i pravni osnov za traženje štete – rečeno nam je u Gradskoj upravi.

Sa druge strane, tuženi organizatori razočarani su ovim potezom.

– Smatramo da mi, kao mlade osobe, imamo unutrašenje porive da se borimo za vrijednosti u koje vjerujemo i pravdu koja pripada svakom čovjeku. Zbog tog razloga smatramo da je potpuno normalno da se u ovim godinam odlučimo na korak da prijavimo neki javni skup, pogotovo ako je upitanju slučaj ubistva mladog čovjeka koji je živio u ovom gradu – poručili su organizatori.

Dodaju da su “svjedoci kako se mnoga gradska imovina troši i rasipa, a da se šteta nadoknađuje na ovaj način”.

Prvookrivljeni, i onaj koji je sovoj potpis stavio na zahtjev za okupljanje 30. decembra, Pavle Knežević kaže da su protest organizovali kao omladina Banjaluke, koja je htjela da podrži porodicu koja traži pravdu.
Ovo sada što se dešava je očigledan primjer da u našem gradu ne smije biti niko ko ima suprotno mišljenje gradskoj vlasti – rekao je Pavle Knežević.

Dodaje da “u vremenu u kojem živimo ispod donje granice podnošljivosti i masovnog odlaska omladine gdje se mladi bore bukvalno da bi imali za hranu i završili fakultete namještaju se ogromne tužbe koje su potkripljene pretpostavkama”.

– Protest smo prijavili do 20 časova i sve je proteklo u miru, a za sva kasnija dešavanja niti postoje materijalni dolazi niti sam bio prisutan. Mi se pitamo kakvu nam poruku gradonačelnik šalje sa tim da omladina nema pravo glasa i čak skupo plaća tu cijenu – poručio je on.

Tužba nije iznenađenje
Tužba nije nikako izneneđenje, s obzirom da je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio ranije da će Grad ući u sudske sporove protiv organizatora skupa Pravda za Davida, koji su 30. decembra spriječili da se održe novogodišnji koncerti jer je time pričinjena znatna materijalna šteta.

Podsećamo da su organizatori skupa tada dovođeni i u vezu sa narodnim poslanikom PDP, Draškom Stanivukoivćem, koji je ranije i rekao da je pomenuti Pavle njegov komšija i da će stajati iza njih, ali da su zahtjev za okupljanje odlučili da podnesu sami.

Izvor: Srpskainfo

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: