Turističke agencije nakon teškog perioda uspješnije posluju

– Turističke agencije u BiH, nakon teškog perioda izazvanog pandemijom kovida-19, ove sezone imaju napokon uspješnije poslovanje, jer se veći broj građana odlučio da na ljetovanje ide posredstvom agencija.

Takođe, neke agencije već imaju ponude ili planiraju jesenja putovanja, ali se s velikom pažnjom prati i kakvi će biti epidemiološka situacija i uslovi prelaska granica.

Kako su za “Nezavisne” rekli u više bh. turističkih agencija, napredak je osjetan, jer su sve ture rasprodaju čim ih objave, ali su mišljenja i iskustva kada se uporede 2021. i 2019. godina razlikuju od agencije do agencije, te jedni kažu da je pretprošla godina bila ipak najjača i po broju klijenata i po zaradi, dok neki tvrde da je ova godina donijela neočekivan uspjeh, približan ili čak veći i od 2019. godine.

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH (UTA BiH), kazao je da je turizam ponovo zaživio, jer su bh. građani ove godine krenuli na ljetovanja u mnogo većem broju nego lani.

Dodao je da se obistinilo ono što je u proljeće ove godine predvidio izvršni direktor “Lufthanze”, da će avio-kompanije letjeti u špici sezone s popunjenošću kapaciteta od 40 do 60 odsto.

“Najavljeno je i da poslovna putovanja više nikada neće dostići nivo iz 2019. godine”, kazao je Bibanović.

Naglasio je da turističke agencije neće vratiti poslovanje na stanje kakvo je bilo u 2019. godini vjerovatno ni sljedeće godine, a moguće je da će se na to čekati još nekoliko godina.

“Turizam će nakon pandemije doživjeti izvjesne promjene, posebno kada je riječ o većoj zdravstvenoj sigurnosti, to jest povećanju standarda zdravstvene sigurnosti putnika”, naveo je Bibanović.

Da je popuštanje epidemioloških mjera kako u BiH, tako i u drugim zemljama, povećalo broj klijenata u turističkim agencijama, za “Nezavisne” je potvrdio i Adin Ćišić, ispred Turističke agencije “Sol Azur” iz Sarajeva, koji navodi da je takvo stanje ne samo u ovoj agenciji već i u većini drugih.

“Stanje u skoro svim agencijama je takvo da čim objavite neku ponudu odmah se rasproda. Veliki je odziv putnika za sva putovanja, za sve što je dostupno”, kazao je Ćišić.

Dodao je da je velika pomama kako za daljim destinacijama, kao što su Turska i Egipat, tako i za destinacijama u okruženju, kao što su Crna Gora, Hrvatska i Albanija.

“Kada je u pitanju broj putnika, drastično je velika razlika u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Ćišić i dodao da će ponude imati i na jesen.

“To su Istanbul, Kapadokija, Dubai, a planiramo raditi i neke evropske destinacije”, naveo je Ćišić.

Dodao je da će te jesenje ponude najčešće biti kraća putovanja od nekoliko dana.

“Planiramo i neke kraće ekskurzije u evropske destinacije za naše klijente, ali to sve zavisi od epidemioloških mjera i kriterijuma za ulazak u zemlje Evropske unije”, zaključio je Ćišić.

Bojana Vuković, rukovoditeljka poslovnice Turističke agencije “Vuković” u Prijedoru, za “Nezavisne” je kazala da je sezona ove godine premašila onu iz 2019. godine, koja je do tada bila najbolja.

“Duplo je veće interesovanje građana, najviše se instresuju za ljetovanja u Turskoj”, rekla je Vukovićeva.

Kako je kazala, aktuelni su aranžmani i za Hrvatsko primorje, Neum i Crnu Goru.

“Neočekivano je dobra sezona, a kada je riječ o jesenjim aranžmanima već imamo u ponudi evropske destinacije, s obzirom na to da je prelazak granica moguć uz potvrdu o vakcinaciji ili s brzim antigenskim testom”, navela je Vukovićeva.

S druge strane, u jednoj sarajevskoj turističkoj agenciji su rekli da se situacija jeste popravila, ali ne onoliko koliko bi oni željeli, te da je sigurno da se neće još dugo vratiti na stanje kakvo je bilo prije pandemije virusa korona.

S.M. iz Banjaluke kaže da je na ljetovanje preko turističke agencije išla u jedan hotel u Igalu i da je bila zadovoljna, a da planira i neko jesenje putovanje, ali još čeka da vidi hoće li se šta mijenjati kada je u pitanje ulazak u zemlje u EU.

“Rado bih s prijateljicama otišla do Beča ili Praga, vidjeću kakva će biti situacija. Volim putovati, nadam se da će putovanja opet biti kao ranije. Takođe, vakcinisala sam se, pa se nadam da neće biti komplikacija za ulazak u neku zemlju”, rekla je ona.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: