Troškovi života duplo veći od prosječne plate

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u avgustu je koštala 1.923 KM, a prosječna plata od 962 KM pokrivala ju je sa 50,02 odsto, saopštili su iz Saveza sindikata RS.
indikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

– Porodice u Srpskoj su najviše novca u avgustu trošile za nabavku prehrane 730 KM, za stanovanje i komunalne usluge 571, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM. Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 142 KM, higijena i njega zdravlja 91 , prevoz 200, te obrazovanje i kultura 82 KM – navodi se u saopštenju.

U Republici Srpskoj je najveća prosječna plata isplaćena u avgustu isplaćena u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.467 KM, a najniža u građevinarstvu – 668 KM.

Prosječna neto plata u RS u avgustu ove godine iznosila je 962 KM i veća je za sedam KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u julu ove godine.

Niske prosječne plate u avgustu primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 717 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 767, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna plata u junu iznosila 688 KM. Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 744, kao i u trgovini 746 KM.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: