Tri decenije od smrti 12 zvjezdica

U Banjaluci će danas biti obilježeno 30 godina od smrti 12 beba koje su preminule usljed nedostataka kiseonika 1992. godine.

Kod Spomenika 12 beba na Novom groblju u 10.00 časova biće služen parastos i položeno 12 ruža.

Cvijeće će u 11.00 časova biti položeno cvijeće na Spomen-obilježje “Život”, pored zgrade “Pošta Srpske”, a u 11.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić i poslanici Davor Šešić i Marinko Dragišić.

Ovaj događaj organizuje Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je smrt 12 beba usljed nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici, čiji je transport onemogućen zbog nerazumijevanja i nehumanosti svjetskih moćnika, najgnusniji zločin u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer je počinjen nad nemoćnim, nevinim novorođenim bićima.

Dodik je istakao da u novijoj istoriji sigurno nije upamćen monsturozniji zločin od ovoga i da se uvijek postavljaju ista pitanja na koja nema odgovora – kome i zašto su bila kriva ta nedužna bića i kakav je to um koji može dozvoliti da se zbog njegove gnusne odluke ugase tek započeti životi?

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da odgovornost za zločin nad 12 beba isključivo snosi međunarodna zajednica.

Lazić je napomenuo da je ova arogancija ublažena hrabrošću pilota, a konačno prekinuta akcijom Vojske Republike Srpske probojem koridora života, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa Srbijom i omogućen transport neophodnog kiseonika.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI