Tri decenije ništa nije uložen u javna skloništa

Grad Banjaluka raspolaže sa osam javnih skloništa, od kojih su tri potpuno prazna i van upotrebe, dok se preostalih pet koristi za druge namjene.
Kazali su ovo iz Odsjeka za civilnu zaštitu u Gradskoj upravi.

– Prema podacima kojima grad raspolaže, posljednja ulaganja u atomska skloništa bila su 1992. godine – precizirali su iz pomenutog odsjeka.

Dodali su da su u posjedu grada sklonište Pećina, te ona u naseljima Borik, Nova varoš, Sime Matavulja 1 i 2, Lazarevo 2, Centar 1, kao i javno sklonište u sklopu Sportske dvorane “Obilićevo”.

– Skloništa Pećina, Sime Matavulja 1 i Lazarevo 2 su slobodna, a sklonište u sklopu “Obilićeva” dato je na upravljanje Sportskom centru “Borik” – rekli su iz ovog odsjeka.
Napomenuli su da je ostalim javnim skloništima izmijenjena prvobitna namjena.
U njima su uglavnom smještena različita sportska i kulturna društva, a njih koriste organi, ustanove, organizacije, udruženja i drugi subjekti koji uz obavljanje registrovanih djelatnosti redovno održavaju prostor u stanju uslovnosti za korišćenje – kazali su iz odsjeka.

Između ostalog, kako su pojasnili, objekti ovog tipa koriste se za potrebe smještaja arhive Gradske uprave i biblioteke, te se daju u zakup pod posebnim uslovima sportskim i drugim udruženjima značajnim za grad.

Pojasnili su da tokom proteklih godina nije bilo ulaganja.
Neka od ovih skloništa su u veoma lošem stanju, što dodatno otežava iskorišćavanje njihovog potencijala i kapaciteta – kazali su iz odsjeka.

Napomenuli su da se u narednom periodu mogu očekivati veće investicije u održavanje pomenutih objekata.
U planu je da se realizuju projekti na osnovu kojih će se utvrditi gdje je potrebno saniranje ili neka druga ulaganja – kazali su iz Gradske uprave za Glas Srpske.

Banjalučanka Mira Bašić smatra da bi sva skloništa trebalo urediti i dovesti u upotrebljivo stanje.

– Mislim da bi javna skloništa trebalo pripremiti za “ne daj bože”, a svakako bi njihov potencijal trebalo iskoristiti za nešto korisno. Šteta je da one prostorije koje se ne koriste ne daju nekom od mnogobrojnih udruženja kojima bi bile od velike koristi – kazala je Bašićeva.

Vlasništvo firmi
Pored javnih skloništa kojima upravlja grad, kako su rekli iz Odsjeka za civilnu zaštitu, postoje i drugi ovakvi objekti koji su u vlasništvu pojedinih preduzeća.

– Za njih ne postoje pouzdane informacije u kakvom su stanju – kažu iz odsjeka.

Izvor: N:N.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI