Tri dana vrhunske muzike, Banjaluka iščekuje Demofest

Prvo se tokom jeseni pojavilo stidljivo šaputanje po društvenim mrežama, koje se početkom zime oblikovalo u nepotvrđene vijesti po medijima, da bi se dolaskom proljeća, napokon pretvorilo u eksplozivnu istinu od tri riječi-Demofest se vratio!

Teško je povjerovati da postoji neko u Banjaluci ili regionu, da se nije obradovao ovoj informaciji, jer proteklih godina nije bilo mnogo stvari koje su izazivale tako nepodijeljeno pozitivno mišljenje kako je to činio Demofest. Od davne 2008. godine kada je Akvarijus prvi put organizovao festival demo bendova do 2018. godine kada se održao poslednji, 11. Demofest, grad Banjaluka je svakog ljeta doslovno postajao epicenatar dobre muzike i pozitivne atmosfere, šaljući poput slavne pjesme Brajana Vilsona, dobre vibracije širom regiona.

Konkurs za demo bendove završen je 17.04, a za najuspješnije na festivalu pripremljene su i vrijedne nagrade.

Pobjednika očekuje produkcija albuma u vrijednosti od 5.000 evra, dok su kao druga i treća nagrada predviđene binske opreme vrijedne dvije hiljade, odnosno hiljadu evra. Najboljem basisti biće dodijeljena nagrada “Plavi bas”.

Bez patetike, bez isforsiranih poruka, bez napornih društvenih angažmana i ostalih mudrih filozofijada o pomirenju i svijetloj budućnosti. Samo dobri ljudi i dobra muzika na jedom mjestu zajedno. Sasvim dovoljno da svi budu mirni i srećni, a kad je tako budućnost stiže sama od sebe.

I to niko, bez obzira na brojne slične pokušaje, nije uspio oteti ili nadmašiti. Vrlo jednostavna ideja bazirana na kombinaciji kreativnog talenta, tehničkog kvaliteta i velikog rada svih učesnika, radi posvećenog stvaranja nečeg vrijednog, davno je iskočila iz uništenih standarda normalnosti i opstala punih 11 godina, što je u sredini gdje se već na drugom ponavljanju nekog događaja olako lijepi pojam “tradicionalno”, stvarno postala ozbiljna tradicija. Za poštovanje i divljenje.

Naravno, u našem stilu, toga smo većinski postali svjesni, tek njegovim gašenjem, kada se festivalska ponuda uglavnom vratilila u rutinersku kolotečinu „nostalgičan bend-mlako pivo“, da bi potom pandemija Korona virusa udarila poslednji ekser u nadu da će Kastel ponovo biti naš dio normalnosti u kojem će nepoznati bendovi iz Sinja ili Šapca svirati pred hiljadama ljudi, dok se Stereo MC ili Mando Diao zagrijavaju u bekstejdžu, a Triki šeta među publikom slušajući muziku.

Sve informacije, program, kako do karte, na zvaničnoj stranici
https://www.demofest.ba

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI