Trećina poslodavaca prekršila prava radnika

Republička inspekcija rada je za deset mjeseci ove godine izvršila ukupno 2.806 kontrola, od čega su nepravilnosti iz oblasti radnih odnosa i zaštite na radu utvrđene u 968 slučajeva odnosno svakoj trećoj provjeri.

U cilju otklanjanja utvrđenih propusta poslodavcima je, prema podacima Inspektorata RS, izrečeno 759 upravnih mjera, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata 203 prekršajna naloga u vrijednosti od 356.300 KM. Nadležnim sudovima, pokazuju podaci, podneseno je 45 prekršajnih prijava. U kontrolama je, istakli su u Inspektoratu RS, zatečeno 114 radnika koji sa poslodavcem nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

– Od ukupnog broja izvršenih kontrola 954 su vanredne na osnovu prijava drugih organa, organizacija i samih radnika. Međutim, od ukupnog broja vanrednih kontrola u oko 34 odsto slučajeva inspektori su utvrdili nepravilnosti, odnosno da je inicijativa za inspekcijsku kontrolu bila opravdana – kazali su u Inspektoratu i dodali da je po tom osnovu poslodavcima izrečeno 237 upravnih mjera kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, izdata su 153 prekršajna naloga i podnesene 34 prekršajne prijave.

Uprkos brojnim opterećenjima, istakli su u Inspektoratu, inspekcija rada nastojala je u proteklom periodu da odgovori po svim zaprimljenim predstavkama, a inicijative radnika najčešće su se odnosile na otkaz ugovora o radu, isplatu plata i naknada, godišnji odmor, neprijavljen rad, prava po osnovu bolovanja i slično.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić tvrdi da je veliki broj poslodavaca iskoristio krizu izazvanu virusom korona i kršio prava radnika.

– U proteklom periodu bilo je mnogo nezakonitih otkaza. Javio nam se jako veliki broj ljudi. Dali smo sve od sebe da im pomognemo, iako nisu bili članovi sindikata. Takođe, mnogi poslodavci su zloupotrebljavali institut čekanja radnika za vrijeme pandemije, a veliki broj njih je prekidao rad na određeno vrijeme iako nije istekao ugovor – kazala je Mišićeva za “Glas Srpske”.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da je Srpska od početka pandemije do danas izgubila oko 2.500 radnih mjesta, što govori da je najbolje prošla u odnosu na ostale zemlje u regionu i kakav je odnos između radnika i poslodavaca.

– Uvijek ima poslodavaca koji krše pravila. Ne pravdam ih ali situacija je takva da poslodavci kako bi spasili firmu nekad moraju da prekrše i neki propis – rekao je Trivić.

Korona

Kako navode u Inspektoratu RS, epidemiološka situacija u Srpskoj značajno je uticala na aktivnosti inspekcije rada u ovoj godini, u primarnoj oblasti nadzora, jer su svi inspektori bili angažovani na graničnim prelazima za nadzor putnika u martu, aprilu i maju.

– Nakon popuštanja određenih restriktivnih mjera, rad inspektora prioritetno je bio usmjeren na sprovođenje epidemioloških mjera zaštite od virusa korona – objasnili su u Inspektoratu.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: