Treći dan regionalnog festivala književnosti IMPERATIV

Sa zaljubljenicima u pisanu riječ u caffe “Yoku” za početak trećeg dana 4. regionalnog festivala književnosti IMPERATIV družila se publicistkinja, teoretičarka i aktivistkinja Marija Ratković, autorka romana ISPOD MAJICE.

U saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” predstavljena je autorka ove izdavačke Milanka Blagojević i njena zbirka priča “Nervus vagus i druge priče ”. Knjiga je sastavljena od tri ciklusa „Pretis lonac”, „Nervus vagus” i „Pisma”. Sve priče, a naročito one u ciklusu „Pretis lonac”, sugerišu nerazriješene emotivne napetosti/odnose/situacije koje kulminiraju u kuhinji i uz jelo. Ovako ispričane priče otkrivaju novu dimenziju kiselog kupusa, palente ili čekića za meso jer oni prestaju biti hranom ili oruđem u kuhinji, a postaju simbolom pobune, nepristajanja, društvenog raspada, socijalnog statusa.

U Art bioskopu Banskog dvora prikazan je film KINO LIKA snimnjen prema istoimenom romanu Damira Karakaša.

“Bajkovnica”, radionica pisanja za djecu održana je u Vijećnici sa književnicom Jelenom Kojović Tepić.

U okviru programa POEZIJU ĆE SVI ČITATI svoje stihove govorili su Vladan Krečković iz Beograda i Aleksandra Marilović iz Banjaluke.
-Poezija mi je pružila mogućnost rekonstruisanja slike sveta posebno kada čovek dođe u pojedine trenutke kada svet u kojem živi i sa kojim je u nekoj vrsti komunikacije posredstvom jezika počne da postaje dosadan. Kada čovek postane umoran onda je poezija dobar način da rekonstrušemo tu sliku i stvorimo neke nove svetove, stanja, situacije koje do sada nisu postojale – rekao je Vladan.

Pjesnikinja Aleksandra Marilović kazala je kako joj se čini da “Imperativ” pokazuje kakva je senzacija baviti se poezijom.
– Svi oni autori koji imaju priliku da izađu na svjetlost ovog Festivala mislim da nemaju više prostora za samosažaljenje i nerad.Moja poezija ide mnogo ispred mene, mnogo je mudrija, sve ono što sam naučila od poezije iz knjige čini mi se da je zapravno neko moje iskustvo života – naglasila je ona.

Razgovor sa Semezdinom Mehmedinovićem održan je u Koncertnoj dvorani. Sa njim je o knjizi OVO VRIJEME SADA razgovarao novinar i književni kritičar Đorđe Krajišnik. Ovo vrijeme sada vrijeme je koje izabiremo da bismo doživjeli sebe same, da bismo osjetili vlastitu intimu, da bismo otkrili duboko skrivene iskrice koje nas čine čovjekom. Ovo vrijeme sada knjiga je potrage, sjećanja i osjećaja, knjiga u kojoj se vrhunska proza i poezija spajaju u neodvojivo jedno.
-Ovo mi je prvi put da u književnom svojstvu gostujem u Banjaluci i jako mi je drago što sam tu. Rad “Imperativa” sam sa velikim simpatijama pratio iz daljine. “Imperativ” je jedan urban Festival, kad kažem urban mislim da nema nacionalističkog predznaka i već godinama okuplja izvrsne autore – kazao je Semezdin Mehmedinović.

Pisac Bojan Savić Ostojić čitao je odlomke iz svoje knjige NIŠTA NIJE NIČIJE i puštao muziku koja ga inspiriše, te se predstavio čitalačkoj publicu u okviru programa NOTE I SLOVA. NIŠTA NIJE NIČIJE od prvih stranica otkriva čitaocu alternativne prostore u kojima knjige obitavaju, kao mogućnost i kao utočište, i kako ih često od zaborava štite knjigama neskloni ljudi. Dobro je da je za nekog knjiga još uvijek prostor svetog, i dobro je da od ovolikog obilja priča o knjigama moguća izvanredna književnost.

* Sajamski dio Festivala otvoren je svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 21.00 čas, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: Booka, Lom, Kontrast, Buybook, Geopoetika, Enklava, Vrijeme, antikvarijat Ramajana, 9.dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Sutra na programu:
10:00 – 21:00 – Sajam knjiga – Koncertna dvorana
12:00 – Lektira u podne – Marko Tomaš – srednja Muzička škola “Vlado Milošević”
13:00 – Kafa sa Markom Tomašem – café “Yoko”
16:00 – Izdavačka kuća “Imprimatur” predstavlja Eminu Elezović – Crveni salon
17:00 – Art bioskop – Ubistvo s predumišljajem, film nastao prema romanu Slobodana Selenića
19:00 – “Poeziju će svi čitati” – Mladen Blažević I Dragana Grujinović – Crveni salon
19:00 – “Bajkovnica” – radionica kreativnog pisanja za djecu – Vijećnica
20:00 – Razgovor sa Dragom Glamuzinom – Koncertna dvorana
21:00 – “Note i slova” – Marko Pogačar – Art dvorište

Pokrovitelji 4. regionalnog festivala “Imperativ” su Kabinet predsjednice Republike

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI