Tradicija i inovacija u Muzeju RS

U okviru projekta „Tradicija i inovacija“ u Muzeju Republike Srpske, održan je Okrugli sto pod nazivom „Škole, predškolske ustanove i Muzej – saradnici u vaspitanju i obrazovanju“.

Ovaj projekat je podržala i ICOMSee, a Okrugli sto je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, koja je izjavila da su „upravo projekti kao što je „Tradicija i inovacija“, pravi odgovor na kulturne potrebe zajednice“, dodajući da ova manifestacija „u potpunosti
odgovara strategiji Ministarstva prosvjete i kulture“.

Ovaj značajni skup otvoren je potpisivanjem Sporazuma o saradnji Muzeja Republike Srpske sa Etnografskim muzejom u Beogradu i Muzejom Vojvodine, Novi Sad. Sporazum su potpisali direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić, dr Mirjana Menković, direktorica Etnografskog muzeja u Beogradu i dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Novi Sad.

„Kako bi ostvarili naše ciljeve, značajna nam je saradnja sa obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, pa Okrugli sto ima dvostruki značaj – međumuzejsku saradnju u regionu i saradnju kulturnih i obrazovnih institucija u RS“ – izjavio je menadžer projekta, Miladin Savić, direktor Muzeja RS.

Razmotrili smo inovativne pristupe publici i na taj način ispunili cilj projekta”Tradicija i inovacija”, dotakli smo se pitanja afirmacije kulturno-istorijskog naslijeđa i prilagođavanje prezentacije muzejske građe mladim posjetiocima. Cilj projekta je bio i podizanje svijesti djece i omladine o Muzeju kao prostoru slobodnog učenja, te sistematsko širenje publike kulturnih programa u modernom dobu, i to ostaju aktuelni segmenti realizacije ove nove međumuzejske saradnje. – izjavila je asistent menadžera projekta Ana Brataševec, pr Muzeja RS.

Tokom Okruglog stola u Muzeju Republike Srpske, učesnici su izlagali o načinu rada s publikom i razmotrili dobre prakse koje mogu podstaći dijalog ustanova kulture i obrazovanja te proširiti publiku muzejskih institucija. Tokom diskusije za Okruglim stolom, došlo do značajne i vrlo produktivne razmjene iskustava, što doprinosi međumuzejskoj saradnji ustanova koje su učestvovale u projektu.

Pored učesnika Okruglog stola, muzejskih rukovodioca, muzealaca, muzejskih pedagoga iz regiona (Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Hrvatska), skupu su prisustvovali gosti Okruglog stola, saradnici Muzeja, pedagozi iz banjalučkih osnovnih i srednjih škola, Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, kao i stalni saradnici Muzeja Republike Srpske, pedagozi
iz institucija koje rade sa licima sa posebnim potrebama. Nakon izlaganja radova učesnika, upriličena je diskusija za sve goste koji su učesnicima iz muzejskih institucija iznijeli potrebe i očekivanja od muzejskih pedagoških službi.

Učesnici Okruglog stola su narednog dana, u petak, 16.06., posjetili Etno selo “Ljubačke doline” i uz stručna objašnjenja konsultanta na projektu, Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika, etnologa, u autentičnom ambijentu imali priliku dodatno se upoznati sa tradicionalnim zanatima i etnološkim vrijednostima Republike Srpske.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: