Tone smeća pred Banjalukom, pukla mreža u Bočcu

Zaštitna mreža Eko centra Bočac je pukla. Sav plutajući otpad koji je mreža zadržavala voda je donijela do HE ”Bočac” i tu je otpad zaustavljen.
Goran Milanović, direktor HE “Bočac” za ATV je rekao da sa radi o oko devet hiljada metara kubnih otpada. Tu su stabla, plastika i drugi plutajući otpad koji je ranije zadržavala zaštitna mreža Eko centra.

– Otpad ne može dalje od brane, HE “Bočac” neće dozvoliti dalji prolaz otpada i to ni na koji način ne utiče na rad hidroelektrane – kaže Milanović.
Najveći problem biće, kaže Milanović, obezbjeđivanje novca za čišćenje otpada, jer sredstva koja hidroelektrana ima u svom redovnom godišnjem planu za tu namjenu neće biti dovoljna.
Direktor HE “Bočac” navodi da bi u rješavanje ovog problema trebalo da se uključe opštine koje se nalaze nizvodno od hidroelektrane, jer ovo nije problem koji dotiče samo hidroelektranu ili jedan grad ili opštinu.

Plutajući otpad koji je sakupljala eko mreža dolazi iz Federacije BiH. Mreža Eko centra Bočac godišnje je sakupljala oko 10 hiljada metara kubnih plutajućeg otpada.

Video/Bočac prekrilo smeće! Prijeti li ekološka katastrofa?

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI