Terapijsko jahanje za djecu s autizmom

Program terapije i aktivnosti uz pomoć konja, pokazao je odlične rezultate kod lica iz autističnog spektra. Mališani na leđima konja Kvik Rouz za samo par mjeseci savladali su osnove jahanja, poboljšali koncentraciju i finu motoriku.

Ozbiljniji razvoj ove terapije počeo je pedesetih godina dvadesetog vijeka, kada su rađena i prva naučna istraživanja. Terapije i aktivnosti uz pomoć konja podrazumijevaju holističku strategiju rada sa licama s teškoćama u razvoju, u čijoj je osnovi konjski pokret koji simulira ljudski. Trodimenzionalno kretanje konja je odlično sredstvo za unaprijeđenje zdravlja i životnih funkcija osoba sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama.

Jedinstveno prirodno okruženje i druženje sa životinjom, gdje se kroz igru i rekreaciju postižu rezultati, jeste ono što ovaj vid terapije čini posebnim. Kroz program terapije i aktivnosti uz pomoć konja se poboljšava koncentracija i pažnja, što je primarni cilj kod ovih lica. Pored brojnih pozitivnih efekata na fizičko zdravlje, ona blagotvono djeluje i sa emocionalnog, psihološkog, društvenog i edukativnog aspekta.

Terapija uz pomoć konja se odvija kao samostalna, što znači da sama po sebi ima terapijski učinak i predstavlja dopunu standardnim terapijskim postupcima. Ipak, važno je znati da je za ulazak u program potrebna saglasnost ljekara. Za svako dijete se pravi procjena i kreira individualni program, u zavisnosti od kompleksnosti poteškoća u razvoju i trenutnog stanja. Za svakog malog jahača prave se analize i određuje individualni program vježbanja, odnosno terapija koja će najviše prijati tijelu i psihi“, izjavila je predsjednica udruženja Djeca svjetlosti, Mirjana Kojić.
Treba znati da program terapije i aktivnosti uz pomoć konja ne mogu da primjenjuju svi, odnosno nekim korisnicima se ona ne preporučuje, kako bi se izbjegle kontraindikacije. Trenutno kroz program prolazi 11 djece u dobi od 4-14 godina.
Veoma je važno da životinja bude mirna i obučena za terapiju, pa se konj pažljivo bira i dresira, kako bi se kvalitet njegovih pokreta, koji direktno utiču na jahača-korisnika, maksimalno iskoristio.

Tretman traje 30 minuta, sprovodi se u prirodi, uz igru i zabavu, a rezultati se postižu vrlo brzo, u zavisnosti od stepena autizma. Kvik Rouz je jedini terapijski konj na prostoru Republike Srpske, a dugogodišnju dresuru i treninge prošao je u Srbiji.

Kroz terapeutsko jahanje i brigu o konju autistično dijete se vezuje za konja, a time jača ljubav i prema drugim životinjama. Dok usavršava vještine za koje se smatra da su teške i zdravim osobama, jahač gradi samopouzdanje, sve to kod njega povećava zanimanje za događaje oko njega, podstiče ga na razgovor o tome i komunikaciju s okolinom.

Tim koji radi s djecom čine Slavica Kecman, fizioterapeut i voditeljica programa terapijskog jahanja, i Rajka Petrović, stručnjak za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.
„Uzbuđenje usljed jahanja stimuliše autistično dijete, dok druženje s drugim ljudima i posmatranje okruženja s leđa konja povećava interesovanje za vanjski svijet. U zavisnosti od stanja u kojem se dijete nalazi i želje za saradnjom, u jednoj prijatnoj atmosferi, van učionice, neposredno se utiče na razvoj govorno-jezičkih sposobnosti i vještina, a sveukupni kvalitet života autističnog djeteta je bolji,“ opisuje efekte programa terapije i aktivnosti uz pomoć konja voditeljica programa Slavica Kecman.

Cilj programa terapije i aktivnosti uz pomoć konja je uključivanje autističnog djeteta u redovne životne tokove kroz inkluziju. Inkluzija je integrisana u naše zakonodavstvo, ali je njena primjenljivost ograničena materijalnim i socijalnim stanjem, kako društva u cjelini, tako i pojedinačnih porodica svakog djeteta ponaosob. Cijeli projekat odvija se uz finansijsku podršku kompanije Mikrofin.
„Nama kao društveno-odgovornoj kompaniji je neprihvatljivo da djeca s poteškoćama u razvoju nemaju pristup terapiji koja je očigledno izuzetno blagotvorna za njih. Berzrezervno podržavamo ovakve projekte, pa smo rado podržali i ovaj. Zadovoljstvo nam je što možemo doprinijeti poboljšanju zdravstvenog stanja autistične djece i pomoći im da se u što većoj mjeri uključe u redovne životne tokove,“ izjavila je Radmila Bjeljac, izvršna direktorica Mikrofina.
Terapijski sati se odvijaju u organizaciji Udruženja za pomoć licima sa autizmom „Djeca svjetlosti“ u Konjičkom klubu Čokorska polja, a roditelji djece s poteškoćama u razvoju mogu se obratiti udruženju. Treninzi se odvijaju u zavisnosti od vremenskih uslova dva puta sedmično za svako dijete.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: