Teletina i junetina najviše poskupjele

Unazad godinu dana, u Srpskoj i BiH poskupjele su sve robe i usluge, a posebno su otišle cijene hrane, što građane najviše opterećuje i sekira.
Naime, po izbijanju rusko-ukrajinske krize, došlo je do enormnog poskupljenja energenata i repromaterijala iz uvoza, što je uslovilo i drastičan rast cijena roba na našem tržištu.

Tako su odletjele i cijene mesa, koje je za mnoge i ranije bilo luksuz, a sad gotovo da ne mogu da ga kupe više od par puta mjesečno, i to u manjim količinama.

Kad je riječ o cijenama mesa u domaćim mesnicama, one su u porastu i zbog toga što je u Srpskoj sve manje domaće stoke, tako da farmeri ono što uzgoje neće da prodaju za bagatelu.

Cijene u marketima, koji se uglavnom bave prodajom uvoznog mesa, nešto su niže, ali su i one daleko od povoljnih. Takođe, pojedine vrste mesa koštaju isto, a neke su čak su skuplje u nekim trgovačkim centrima nego u mesarama.
Trenutno, kilogram telećeg buta u mesnicama košta i do 31, a teleće plećke 27 KM. Juneći but je 20 KM, plećka i vrat 18, flam 16 KM. Kilogram svinjskog vrata bez kosti je 13 KM, buta 11,5, plećke 10,5 KM. Kilogram pilećeg filea je 14, a ćevapa 15,5 KM.
Unazad godinu dana, najviše su poskupjeli teletina i junetina, u prosjeku za oko 30 odsto. Osnovni razlog je što na tržištu nema dovoljno domaće stoke. Što se tiče svinjetine, ako uzgajivači poskupe prasiće pred Uskrs i predstojeće slave, i mi ćemo morati da dignemo cijenu svježeg mesa – poručuju za Srpskainfo iz jedne banjalučke mesnice.

U marketima, teleći but se prodaje po 27, a teleća rebra po 14 KM. Kilogram junećeg buta košta 21 KM, vrat bez skosti 18, a rebra 11,5 KM. Svinjski but se prodaje za 11,5, plećka 11,5, a krmenadla za 10 KM po kilogramu. Kilogram pilećeg filea je 12,5, a ćevapa 15 KM.
Ove cijene govore sve. Kako neko ko radi za malu platu ili ko prima malu penziju, može redovno da ima meso na jelovniku?! Teletina i junetina su za većinu ljudi uvijek bili poskupi, ali su danas za mnoge samo pusti san. Uglavnom kupujemo pileća krilca i malo svinjetine sa kostima, čisto da ručak zamiriše – ističe Milka S, domaćica iz Banjaluke.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: