Tanji Stupar Trifunović književna nagrada “Milica Stojadinović Srpkinja”

Banjalučka književnica Tanja Stupar Trifunović dobitnica je književne nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja”.
Na konkurs Zavoda za kulturu Vojvodine je pristiglo 20 knjiga pjesama autorki, koje su objavljene od oktobra 2017. do oktobra 2018. godine.

Žiri za dodjelu književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ u sastavu: dr Zoran Đerić (predsjednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov, (članovi) na sjednici žirija, održanoj 5. oktobra, donijeli su sljedeću odluku: nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju pjesničku knjigu ženskog autora, pisanu na srpskom jeziku, dobila je Tanja Stupar Trifunović, za knjigu “Razmnožavanje domaćih životinja”, objavljenu u ediciji „Nulta stvarnost“ izdavača „Buybook” iz Sarajeva.

– Peta pjesnička knjiga Tanje Stupar Trifunović, “Razmožavanje domaćih životinja”, neuobičajeno obimna za pjesničku knjigu (114 stranica), sadrži 53, uglavnom duže i narativne pjesme. One su raspoređene u šest ciklusa, ali su sve prožete „nježnom brutalnošću“, kroz koju se iskazuje pjesnička istina, na kojoj autorka insistira. U njoj se miješa monoteizam sa paganstvom, a likovi iz grčke mitologije se spuštaju u našu nimalo uzvišenu svakodnevicu. Mitološke, prije svega junakinje, ali i pojedini junaci, poprimile su ljudske osobine, a s njima i nesavršenstvo tzv. malog balkanskog čovjeka, odnosno žene. Znači da je ova „knjiga o ženama naših prostora, o njihovoj hrabrosti, njihovim svakodnevnim usponima i padovima. Jedan katalog ženskih sudbina, nabijen mudrošću nekog ko traga za ljubavlju uprkos neizbiježnim porazima“.

Josif Brodski je tvrdio da “čovjek traga za ljubavlju, jer je njegova ljubav veća od njega samog”. Otuda je i njegova potraga ispunjena pozitivnim konotacijama, jer više nije više u pitanju samo razočarenje u mitove, već uviđanje, pa i prihvatanje svakodnevice i bližnjih. A život je čas nježan, čas grub, nepredvidljiv, kao i stihovi nagrađene pjesnikinje Tanje Stupar Trifunović, piše u obrazloženju žirija.
Tanja Stupar Trifunović je rođena 1977. u Zadru. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sada je objavila pet pjesničkih knjiga, knjigu priča i roman. Radovi su joj prevođeni na engleski, njemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski jezik.

Knjiga “O čemu misle varvari, dok doručkuju” je nagrađena nagradom UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u BiH u 2007/8. godini i bila je u užem izboru za književnu nagradu za Istočnu i Jugoistočnu Evropu (CEE Literature Award). Knjiga poezije “Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću” nagrađena je književnom nagradom „Fra Grgo Martić“ za najbolju knjigu poezije 2009. godine.

Roman “Satovi u majčinoj sobi” nagrađen je nagradom Evropske unije za književnost (EUPL) i objavljen u prevodu na nekoliko evropskih jezika.

Zastupljena je u više antologija i izbora poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. Urednica je časopisa za književnost, umjetnost i kulturu “Putevi”, u Banjoj Luci, u kojoj živi i radi u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Nagrada „Milica Stojadinović Srpskinja“ biće uručena dobitnici – Tanji Stupar Trifunović, u Zavodu za kulturu Vojvodine, 18. oktobra 2018. godine.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: