Svjetska animirana produkcija na banjalučkom velikom platnu

Deseti Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2017“, koji će biti održan od 23. do 28. oktobra u Dječijem pozorištu Republike Srpske, biće u znaku 88 filmova. Akcenat Festivala je na aktuelnom presjeku savremene svjetske produkcije animiranog filma.

Na konkurs za jubilarno izdanje Festivala pristiglo je rekordnih 620 filmova iz 40 država svijeta, najviše iz Rusije, Poljske, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, SAD i Španije.

Organizatori su za takmičarski program izabrali 45 animiranih filmova, a za dječiji takmičarski program planirano je 10 filmova. U okviru programa „Panorama“ biće prikazana 33 ostvarenja.

– Ove godine planiran je i sadržajan prateći program, uz projekcije rijetkih animiranih filmova, malo poznatih široj publici – rekao je direktor Festivala Goran Dujaković.

Animirani filmovi Demokratske Republike Njemačke

Program „Animiranih filmova Demokratske Republike Njemačke“ biće rijetka prilika za uvid u animiranu scenu države koja je prestala da postoji rušenjem Berlinskog zida i ujedinjenjem dvije Njemačke 1990. godine. Pripremljeni filmovi nastali su u rasponu od 1959. do 1989. godine, u tehnikama – od klasičnih animiranih filmova do eksperimentalne animacije.

– Program priređuje Urlich Wegenast, koji je već poznat banjalučkoj publici po programu „Animirani film Trećeg rajha“ prikazan 2009. godine. Neki od autora koji će biti predstavljeni u okviru ovog programa su Günter Rätz, Otto Sacher,  Kurt Weiler, Klaus Georgi i Lutz Stützner – naveo je Dujaković.

Rumunska animirana scena

Malo poznata rumunska animirana scena biće na Festivalu predstavljena programom savremenih rumunskih animiranih filmova. Izbor od 14 kratkometražnih animiranih filmova napravio je Mihai Mitrica, sa patnerskog festivala „Anim’est“.

Prvi bosanko – hercegovački dugometražni animirani film

– Na Festivalu će premijerno banjalučkoj publici biti prikazan i prvi bosanko – hercegovački dugometražni animirani film „Ptice poput nas“ reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhara. Ovaj film, koji je rezultat dugotrajnog rada brojnih bh animatora, inspirisan je knjigom „Govor ptica“, Farida al-Din Muhamaad Attara. Faruk Šabanović radio je na scenariju sa svjetski nagrađivanom scenaristkinjom Oliviom Hetreed i globalno poznatom producentkinjom Cat Villiers, koja je bila producent na Oskarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića „Ničija zemlja“ – kaže Dujaković.

„Bikić studio“ iz Beograda

Na banjalučkom Festivalu biće prikazan i prvi privatni studio animiranog filma na prostoru nekadašnje Jugoslavije „Bikić studio“ iz Beograda, i to retrospketivom gotovo cjelokupnog opusa, od otvaranja 1989. godine, do njegovog gašenja  1998. godine, poslije smrti njegovg osnivača Veljka Bikića.

Tokom postojanja „Bikić studio“ je napravio 37 animiranih filmova, veliki broj animiranih reklama, te započeo produkciju prvog dugometražnog animiranog filma u Srbiji „Kapetan Džon Piplfoks“, koji nije nikada završen.

Zagrebačka škola animiranog filma

Tradicionalno, „Zagrebačka škola animiranog filma“ biće predstavljena sa dva programa koja priređuje Bajko Hromalić, i to „Animacijom protiv rata“, u okviru koje će biti prikazani filmovi na temu drugačijeg pogleda na rat. Filmski autori izabrali su više meditacijski, transcendentalni pristup, u kojem ne progovara samo o ratnim stradanjima, već postavlja i složenija pitanja o životu, smrti, težnjama i strahovima.

U okviru programa „Stranci“ biće prikazani manje poznati filmovi iz produkcije „Zagreb filma“, na kojima su sarađivali umjetnici iz drugih republika nekadašnje Jugoslavije, poput Nikole Majdaka, Dušana Radovića, Ranka Munitića, Dušana Petričića, Rastka Ćirića i drugih.

– U ovom programu biće prikazan i animirani film „Tempo sekondo“ koji je u svom prepoznatljivom slikarskom stilu animirao i korežirao svjetski poznati bosanko – hercegovački grafičar Mersad Berber – najavio je Dujaković.

Predstavljanje strip autora

Bogat prateći program obilježiće i strip dešavanja. Pored strip radionice, biće promovisan projekat i antologijska knjiga „Ženski strip na Balkanu“, strip-crtača i animatorke iz Bjelovara Irene Pranjić Jukić. Planirana su i predstavljanja novih izdanja Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”, strip albuma Milorada Vicanovića Maze „Wundervafen“ i „Carthago“ Christopera Beca i Fafnera.

Izložba plakata

– Povodom desetog rođendana postavićemo i izložbu plakata svih dosadašnjih Festivala animiranog filma u Banjaluci i revija koje su prethodile Festivalu pod nazivom „13 godina svjetske animcije u Banjaluci“. Tom prilikom će biti promovisana i istoimena publikacija – najavio je Dujaković.

Žiri i podrška Festivalu

U žiriju ovogodišnjeg Festivala su Irena Pranjić Jukić iz Hrvatske, Miroslav Jelić iz Srbije i Adanan Ćuhara iz Bosne i Hercegovine.

Finansijski, festival su podržali Grad Banjaluka sa 9.000 KM, Minstarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa 15.000 KM, te kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EuSr) u BiH, kao bronzani sponzor koja finansira štampu kompletnog propagandnog materijala na festivalu.

„Elta televizija“ iz Banjaluke je medijski pokrovitelj, a festival su podržali i brojni sponzori.

Festival organizuje Asocijacija za vizuelne umjetnosti „Feniks art“ iz Banjaluke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: