“Svemirko” i Dr Fric stižu na Banjaluka art festival

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” najavljuje osmi regionalni Banjaluka art festival, koji će biti održan od 29. do 31. avgusta na poznatoj lokaciji Društveno-kulturnog centra “Incel” i u Art klubu “Prostor”. Festival će otvoriti umjetnica Smirna Kulenović performansom “Čista krv”.

Kulenovićeva je aktivna na umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine i prepoznatljiva po svojim multimedijalnim radovima.

Prvog dana festivala predstaviće se i Kristofer Andrić iz Mostara izložbom grafika “Tranzicija u Bosni i Hercegovini”. Kristofer kroz polje grafike i slikarstva propituje teme vidljivosti i diskriminacije transrodnih osoba.

“Performans ‘Čista krv’ biće održan u javnom prostoru Banjaluke, a izložba će se moći pogledati u Art klubu ‘Prostor’ i biće postavljena do 1. septembra. Promocija knjige ‘Život sa Idi(j)otima’ Nenada Marjanovića – Dr Frica zakazana je za 30. avgust u prostorijama DKC ‘Incel’. Autobiografska knjiga basiste pulskog pank benda ‘KUD Idijoti’ se bavi diskografski najplodonosnijim dijelom karijere ovog benda, Pulom, Istrom, ljubavi, gašenjem jednog benda, rušenjem sistema i uspostavljanjem novog. Moderator promocije biće banjalučki muzičar iz benda ‘Subversion BL’ i pravnik Dalibor Mrša”, saopštili su organizatori.

Muzički dio festivala će ugostiti audio-vizuelni projekat “Žen”, koje iza sebe imaju tri izdanja i proglašene su za najprodorniji i najsvježiji bend regiona. Drugi bend je eklektični pop sastav “Svemirko”, koji trenutno predstavlja svoje muzičko stvaralaštvo širom Balkana.

Trećeg dana festivala, u subotu, predstaviće se Jelena Maksimović svojim filmom “Taurunum boy”, pričom o naizgled opasnim dečkima iz Zemuna kojima jedno ljeto mijenja dosta toga. Naziv filma je inspirisan keltskim nazivom za Zemun, kao i navijačkom grupom iz Zemuna. Film je prikazivan u Parizu, Prizrenu, Torinu, Sarajevu i na “BelDoksu” u Beogradu.

Festival zatvaraju DJ-evi Bogdan i Forest People. Bogdan je debitovao ove godine na vinilu trakom “After us” na istoimenom izdanju. Forest People je alter ego DJ-a i producenta iz Bosne i Hercegovine Dragana Lakića, koji je ključna osoba u zemlji kada je tehno muzika u pitanju.

Ovogodišnji festival “BlArt” kroz svoj program propituje probleme migracija i migranata, ekološke krize i mogućnosti javnog okupljanja.

Partneri ovogodišnjeg festivala su Art klub “Prostor”, “Magrel”, Produkcijska kuća “SlovoFilm”, UAMPI “Bum”, portal Impuls i “Žiža”.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI