Svedočenje/Policijski inspektori prijetili i reketirali

Zbog pritiska kriminalističkih inspektora jedno vrijeme sam razmišljao i o samoubistvu, da dođem kući i objesim se, izjavio je danas u banjalučkom Okružnom sudu krunski svjedok Republičkog javnog tužilaštva Branislav Vidić.

Tokom tročasovnog svjedočenja Vidić je naveo da je inspektora Nenada Grujića upoznao kada je optuženi došao po dokumentaciju u Srednjoškolski dom u Banjaluci. Međutim, mnogo češća gošća u kancelariji Vidića, kako je rekao krunski svjedok, bila je inspektorka Jelena Florjan.

– Inspektori su u nekoliko navrata izuzimali dokumentaciju iz Srednjoškolskog doma i govorili kako je protiv mene podnesena anonimna prijava zbog nezakonitog zapošljavanja. Jednom prilikom sam u zgradu Policijske uprave odvezao četiri kese dokumentacije, koju je na protokolu predala moja pravnica – prisjetio se Vidić, koji je funkciju direktora Srednjoškolskog doma obavljao od 2011. do oktobra ove godine.

Potvrđena optužnica protiv banjalučkih inspektora

Povisili “cijenu”

Objasnio je da su mu inspektori u februaru ove godine, nakon niza sastanaka u restoranu „Sirano“, na kraju tražili 30.000 maraka kako bi napisali izvještaj za izmišljeno krivično djelo, te kako bi ga “poštedjeli medijskog linča”. Govorili su mu da imaju i svoje novinare.

Najčešće je u moju kancelariju dolazila inspektorka Jelena Florjan.

Treći put odgođeno suđenje inspektorima

Branislav Vidić

– Kada sam donio dokumentaciju u „Sirano“ Grujić mi se povišenim tonom obratio da je sada cijena 30.000, a ne 20.000 maraka, te da se novac ravnomjerno raspoređuje na dvojicu načelnika i tužioca – ispričao je Vidić.

Krunski svjedok se nije mogao prisjetiti tačnih datuma određenih događaja, ali je istakao da je sve kulminiralo u februaru ove godine.

– Najčešće je u moju kancelariju u Srednjoškolskom domu dolazila inspektorka Jelena Florjan – naveo je Vidić.

Dodaje kako je njena posljednja posjeta u Domu bila 12. februara.

– Zadržala se 10 minuta i rekla kako će me zvati sutradan. Tako je bilo, pa mi je rekla da dođem u restoran „Sirano“. U restoranu sam zatekao Grujića i Florjanovu. Grujić me pitao da li imam telefon, te sam ga izvadio iz džepa i pokazao da je ugašen – prisjetio se Vidić.

Priča u restoranu je, kako kaže, bila u pravcu da mu inspektori žele pomoći, ali da imaju problema s načelnikom, koji je navodno po svaku cijenu želio da Vidiću „nađu nešto“.

Od „plijena“ do insajdera
Vidić je sve prijavio 13. februara MUP RS, koji su ga odmah „pretvorili“ u insajdera i ozvučili. Snimljen je razgovor na sastanku koji je sa optuženima imao u istom restoranu 14. februara.

U dogovoru s istražiocima, Vidiću je pripremljeno 20.000 maraka označenih novčanica, koje je kritičnog dana Vidić predao, a Grujić uzeo na parkingu u blizini restorana.

Odbrana optuženih je nastojala diskreditovati krunskog svjedoka tužilaštva, pa je advokat Miljkan Pucar pitao Vidića da li je tačno da je prosvjetna inspekcija utvrdila nezakonita zapošljavanja u Srednjoškolskom domu. Vidić je odgovorio da tako nešto nije posao prosvjetne inspekcije, te da su navodi odbačeni u drugostepenom postupku.

Na pitanje sudije Branimira Jukića da li zna u kojem svojstvu je davao izjavu u policiji kada su ga u kritičnom periodu saslušavali, kao svjedok ili kao osumnjičeni, Vidić je odgovorio da ne zna, ali da mu je rečeno kako će napisati „neko izmišljeno krivično djelo“ protiv njega.

Optužnica
Prema navodima optužnice, policijski službenici Nenad Grujić i Jelena Florjan terete se da su u februaru ove godine od direktora JU “Srednjoškolski dom” Banjaluka, Branislava Vidića, zahtijevali novčani iznos u visini od 30.000 KM, ali su na kraju uzeli 20.000 maraka mita.

Od traženog iznosa, kako se navodi, Grujić je 18. februara primio 20.000 maraka, a sve kako bi se protiv Vidića obustavila krivična istraga.

Novac je, kako su tvrdili optuženi inspektori, bio namijenjen za načelnike odjeljenja i tužioca, ali istraga nije uspjela utvrditi ove navode.

Radili u „Timu 1“
Optuženi inspektori radili su u “Timu 1”, na borbi protiv privrednog kriminala u Policijskoj upravi Banjaluka. Uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Sirano” nakon što je direktor Srednjoškolskog doma predao optuženom Grujiću 20.000 maraka označenih novčanica.

Nakon jednomjesečnog pritvora optuženi inspektori pušteni su da se brane sa slobode, iako je Republičko tužilaštvo isticalo u više navrata da im je neophodno produžiti pritvor zbog uticaja na svjedoke, ali i proširenja istrage na potencijalne saučesnike u redovima policije.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: