Svečanost povodom obilježavanja Dana Republike

U Banjaluci i drugim gradovima širom Republike Srpske danas se obilježava Dan Republike, nastale odlukom Skupštine srpskog naroda u BiH, 9. januara 1992. godine.
12.46 – Kraj defilea

Defile je završen.

12.45 – Helikopteri

Helikopter Helikopterskog servisa je nadletio defile. Tome su se najviše obradovali najmlađi koji su vikali “evo ih, evo ih”.

12.41 – “Pukni, zoro”

Učesnici defilea pjevaju pjesmu “Pukni, zoro”.

12.39 – Cvijanović: Srpsku je očuvala snaga njenih institucija

Hvala svima koji su stvarali RS i onima koji su je u miru razvijali. Srpsku je očuvala ljubav i snaga njenih institucija. Svaki put je Republika pobjeđivala kada smo bili okupljeni oko njenih interesa. Želim da tako bude i ubuduće. Živjela Republika Srpska, rekal je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

12.37 – Himne

Ansambl “Istočnik” je izveo himne Republike Srpske i Srbije.

12.33 – Pjesma

U pjesmi “Hriste, bože” umjesto “Odlazimo da se ne vratimo” pripadnici MUP RS su pjevali “Odlazimo sve da pobijedimo”.
12.30 – Civilni sektor

Nakon MUP, defiluju predstavnici organizacija civilnog sektora: studenti RS, Boračka organizacija RS, Automoto savez RS, zaposleni u Kazneno-popravni zavod Banjaluka, Pošte Srpske, Banjalučke mažoretkinje, Fakultet bezbjednosnih nauka RS, Lovački i planinarski savez RS, KK Igokea, Karate saveza RS, BK Slavija, ŽKK Mladi Krajišnik, Sportsko društvo Borac, Moto klub Noćni vukovi, čiji je član i Vladimir Putin…

12.22 – Oklopno vozilo

Oklopno vozilo “despot” izazvalo je najviše pažnje. U putanju je prototip koji razvija Tehničko-remontni zavod Bratunac.
12.18 – Kadeti

U defileu su Posebne snage policije, kadeti 20. klase Policijske akademije. Slijedi pet motorizovanih ešalona MUP i jedan iz civilnog sektora.

12.15 – Ešaloni

Slijedi Specijalna antiteteroristička jedinica.
Drugi, treći i četvrti ešalon čine pripadnici Jedinice za podršku.

12.10 – Naredba

Glavni policijski inspektor Borislav Šarić predvodi defile.

Zamjenik rukovodioca defilea, inspektor Goran Amidžić, od predsjednice Željke Cvijanović dobio je dozvolu za početak svečanog defilea.

Defile čine ešaloni MUP RS i civilnog sektora. Na čelu defilea je Goran Amidžić, a za njim zastavni vod MUP RS.

12.08 – Tradicija

Povodom 100 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku u defileu su Kadeti policijske akademije obučeni u tradicionalne uniforme srpske vojske u Prvom svjetskom ratu. Uniforme i pukovske zastave su autentične.


12.05 – Raport

Komandir počasne jedinice MUP RS Vitormir Petričević je predao raport Željki Cvijanović, predsjednici Srpske.

12.00 – Gosti

Zvaničnici RS, predstavnici RS u institucijama BiH, gosti iz Srbije, ruski ambasador Petar Ivancov… na bini na Trgu Krajine dočekuju učesnike trećeg svečanog defilea.
Uz premijerku Srbije Anu Brnabić iz Vlade Srbije je stigao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.


11.42 – Posjetioci

Sve više građana se okuplja u centru pred početak svečanog defilea.
11.35 – Završene pripreme

Ostalo je još dvadesetak minuta do početka svečanog defilea.
Učesnici svečanog defilea postrojeni su u ulici od Kulturnog centra Banski dvor do Narodnog pozorišta RS i čekaju vrijeme za polazak do Trga Krajine.

11.22 – Treći pješadijski (RS) puk Oružanih snaga BiH

Pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH neće učestvovati u obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ne želim nikoga da moljakam, niti nešto drugo, niti da ponižavam te ljude iz Oružanih snaga. Dobro su došli na svakoj manifestaciji, veoma ih cijenim i biću s njima kada budemo obilježavali Božić u kasarni “Kozara” – kazao je Dodik.

11.15 – Program za djecu

Najbolji predstavnici četiri banjalučke osnovne škole danas su, povodom Dana Republike, u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, izveli program za djecu o stradanju i nadi srpskog naroda kroz istoriju, čija je poruka da mladost Srpske poštuje prošlost i ne zaboravlja stradale za slobodu Republike.


10.40 – Kolona vozila

Kolona vozila sa srpskim trobojkama prošla je danas ulicama Banjaluke povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

10.25 – Brnabić: Potvrda odgovorne politike

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, zahvalila je na odlikovanju.

– Lenta je potvrda odgovorne politike predsjednika i Vlade Srbije. Čestitala svim građanima Srpske praznik – rekla je ona.

Brnabićevoj je danas u Palati Republike uručen Orden Republike Srpske na lenti, koji joj je dodijeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

10.12 – Odlikovanja

Svečano uručenje odlikovanja koja je, povodom Dana Republike – 9. januara, predsjednik Srpske Željka Cvijanović dodijelila licima, institucijama, organizacijama i udruženjima počelo je u Palati Republike u Banjaluci.

09.55 – Borenović: Srpska će nadživjeti svakog pojedinca

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da će Republika Srpska biti vječna, sve jača i da će nadživjeti svakog pojedinca.

– Republika Srpska treba da nadživi sve nas i snagom svojih institucija i sa svojim narodom treba da pruži jednak, normalan i kvalitetan život svim njenim građanima – rekao je Borenović.

09.52 – Vučićeva čestitka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar.

– Na dan Svetog Stefana primite moje iskrene čestitke za Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za njen dalji napredak. Uz Vašu nepokolebljivu volju da odgovorite na različite izazove, kao i istrajan rad da građanima Republike Srpske obezbijedite blagostanje, uvijek računajte i na nesebičnu podršku Srbije – naveo je Vučić u čestitki.

09.40 – Udruženje Srba iz Hrvatske

Udruženje Srba iz Hrvatske, u ime nekoliko stotina hiljada izbjeglih i prognanih Srba iz bivše Republike Srpske Krajine i Hrvatske, čestitalo je Srpskoj 9. januar – Dan Republike, sa željom da sačuva svoju teritoriju i narod.

– Znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve njene stanovnike – naglašava se u čestitki.

09.30 – Ulice okićene zastavama

Glavna ulica, kojom će proći učesnici defilea, spremna je za svečanost.
08.45 – Patrijarh

Patrijarh je stigao pred hram Hrista Spasitelja.

08.40 – Visoke zvanice

Današnjim manifestacijama prisustvovaće predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kojoj će biti uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Prethodno će na Trgu Krajine biti održan svečani defile.

Takođe, obilježavanju Dana Republike Srpske prisustvovaće i delegacija Srpske liste, koju će predvoditi predsjednik te srpske stranke na Kosovu i Metohiji, Goran Rakić.

08.35 – Polaganje vijenaca

Obilježavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem vijenaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija”.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: