Sve više gladnih! Otvara se peta javna kuhinja!

Banjaluka dobija petu javnu kuhinju u kojoj će po dnevni obrok dolaziti socijalno ugroženi iz Borika. Polovinom maja trebalo bi da počne da radi zahvaljujući projektu Udruženja ”Sveti đakon Avakum”. Nisu mogli da ostanu nijemi na silne pozive i vapaje za pomoć gladnih sugrađana.

“Mi za sada imamo 35 porodica koje ćemo za početak snabdjevati i koji će moći doći svakodnevno da preuzmu svoj obrok. Imaćemo jednu prostoriju gdje ćemo imati i televizor i gdje će moći da popiju kafu, da se okrijepe malo, da pričamo sa njima. Da se jednostavno ne osjećaju tako usamljeno i ugroženo”, kaže Mirko Majkić, predsjednik Udruženja “Sveti đakon Avakum”.

Da su potrebe daleko veće, jer postoje i oni koji čak ne mogu ni da jave da su gladni, pokazuje i primjer sestara Šajić sa Manjače. Od najbliže javne kuhinje udaljene su 40 kilometara, a od prodavnice tri sata hoda. Pod uslovom da imaju novca da nešto kupe. Zapele su na planini i kažu da, jednostavno, nemaju gdje. Ni kome.

“Pa, đe ću živjeti u gradu, odavde nemam kuda. Da sam u gradu dao bi mi ko god što, ovako niko ništa. Pa ko će? Ko ima da se za nas sjeti, nema nikoga”, objašnjava Jovanka Šajić, jedna od sestara.

Jedini koji ih se sjeti je Stojan Vuković, predsjednik Udruženja “Ruka pomirenja” koje pomaže starijim licima. Najsrećniji bi bio da su sestre Šajić usamljen slučaj, ali mnogo je ljudi u sličnoj situaciji, pa su i javne kuhinje naša realnost i prijeka potreba.

“Nažalost je što se otvaraju javne kuhinje, nažalost je, ali ako ih ima i 20, trebalo bi ih 200, a to je nažalost države i nažalost je ovog društva”, kaže Stojan Vuković, predsjednik Udruženja “Ruka pomirenja”.

Crveni krst, Merhamet, Karitas i Udruženje građana “Mozaik” pokrenuli su postojeće četiri banjalučke javne kuhinje, u kojima dnevno jede oko 670 ljudi. Iako je bilo povećanja sredstava iz gradskog budžeta za sufinansiranje njihovog rada, teško da će, kako sada stvari stoje, u rebalansu gradskog budžeta biti nešto više novca za tu namjenu. Zato oni koji su otvorili javne kuhinje apeluju na sve koji mogu – da im pomognu na bilo koji način.

Izvor: ATV

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI