Sve spremno za početak „Jesenje Sonate“ u Banskom dvoru

Koncertom renomiranog „Henšel Kvarteta“ iz Njemačke, jednog od najuglednijih i najznačajnijih gudačkih kvarteta današnjice večeras u 20:00 časova biće otvoren 2. Internacionalni muzički festival „JESENjA SONATA“.

Ovaj etablirani gudački sastav trenutno čine Krištof Henšel (Christoph Henschel, prva violina), Evgenija Epštajn (Evgenia Epshtein, druga violina), Monika Henšel (Monika Henschel, viola) i Matijas Bajer Karlšoj (Matthias Beyer- Karlshøj, violončelo). U ovoj godini kvartet proslavlja jubilej – 25 godina postojanja a u svojoj bogatoj karijeri sastav je osvojio brojne nagrade na prestižnim međunarodnim takmičenjima u Evijanu, Banfu, Salzburgu, kao i prvu nagradu i zlatnu medalju na čuvenom Međunarodnom takmičenju kamerne muzike u Osaki. Uspješni debiji u svjetskim muzičkim prestonicama, uključujući hvaljeni BBC-jev prenos uživo, kada su nastupili kao zamjena za gudački kvartet Juilliard String Quartet, odveli su ih u sam vrh međunarodne kamerne muzike. Henšel kvartet nastupao je na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna-Amalia u Veimaru (UNESKO-ve svjetske baštine), te u Briselu kao ambasador kulture Savezne Republike Njemačke. Pored bogate koncertne aktivnosti, članovi „Henšel kvarteta“ se u kontinuitetu bave pedagoškim radom, držeći predavanja u obrazovnim institucijama svjetske klase, od Univerziteta Iale u SAD-u, do Kraljevskog Sjevernog muzičkog koledža u Engleskoj i Univerziteta Melbourn u Australiji.

Drugog dana festivala, u petak 11. oktobra predstaviće nam se renomirana domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate i na svjetskoj sceni violinistkinja Jovana Raljić i njen gost, istaknuti pijanista i klavirski pedagog sa adresama u Austriji i Iranu, Hafez Babašahi.

Trećeg dana , u subotu 12. oktobra, održaće se koncert vrhunskih muzičara Edina Karamazova (lauta), Danija Bošnjaka (flauta) i Aleksandra Miloševa (violina).

Četvrtog dana festivala, publici će se u nedjelju 13. oktobra predstaviti ugledni muzičari Mihajlo Zurković (klavir) i Marko Miletić (violončelo).

Završnica drugog Internacionalnom muzičkog festivala „JESENjA SONATA“ ostavljena je za koncert čuvene italijanske pijanistkinje Elize Tomelini, koja će u ponedjeljak 14.10. 2019. godine održati cjelovečernji koncert u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Pokrovitelji festivala su Grad Banja Luka, Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, dok je Banka partner Banskog dvora Adiko banka.
Iako će festival ugostiti neka od najzvučnijih imena umjetničke muzike današnjice, zahvaljujući menadžerskim aktivnostima ustanove, te podršci pokrovitelja i sponzora, organizator je obezbijedio pristupačnu cijenu festivalske ulaznice za svako koncertno veče koja iznosi 5KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: