Svaki šesti vozač pod dejstvom alkohola

U akciji pojačane kontrole učesnika u saobraćaju u Republici Srpskoj utvrđeno je da je svaki šesti kontrolisani vozač bio pod dejstvom alkohola.

Akcija je sprovedena od 15. do 18. avgusta sa akcentom na brzinu kretanja vozila i vozača pod dejstvom alkohola, droga ili psihoaktivnih supstanci, kontrolisano je ukupno 8.717 vozača, a prekršaj je počinilo njih 4.113.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske saopšteno je da je 3.428 vozača sankcionisano zbog prekoračenja brzine kretanja vozila, a najveći broj njih zbog prekoračenja brzine od deset do 20 kilometara na čas /1.664 prekršaja ili 78,8 odsto/.

U prekoračenju brzine više od 30 kilometara na čas evidentirano je 107 vozača.

Kod svakog šestog kontrolisanog vozača, odnosno kod njih 849, utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi, među kojima 42 mladih vozača.

Kod 464 vozača utvrđeno je od 0,31 do 0,80 promila alkohola u krvi, dok je njih 81 imalo više od 1,51 promil i uhapšeno je do otrežnjenja, kao i 14 vozača koji su odbili da se podvrgnu alko-testiranju.

Za 21 vozača procijenjeno je da bi ih trebalo potvrgnuti ispitivanju na prisustvo droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, od kojih je njih 20 odbilo da se podvrgne testiranju, te su sankcionisani i isključeni iz saobraćaja.

MUP Srpske apeluje na učesnike u saobraćaju da se ponašaju odgovorno u saobraćaju i poštuju saobraćajne propise, te tako zaštite svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: