Svađa i raskol u RKUD Pelagić, veterani folklora iznijeli teške optužbe

Veterani RKUD Pelagić na svojoj FB stranici iznijeli su ozbiljne primjedbe na rukovodstvo jednog od najstarijih kulturnih društava u Banjaluci. Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cjelini:

Dragi veterani, kolege folkloraši, poštovaoci kulture i čuvanja naslijeđa, sinoć se u prostorijama NAŠEG društva desio mali presedan. 

Naime, nakon višemjesečnog igranja u novoformiranoj veteranskoj grupi, urednog izmirivanja članarine, dva održana koncerta i našeg ličnog zalaganja za proslavu 90 godina postojanja našeg društva, veterani Pelagića su dobili informaciju da više ne postoje! Odnosno, da nikada nisu ni postojali! 

Zašto? Zato što su za veoma kratko vrijeme uvidjeli da naš Pelagić nije više naš, on je u potpunosti privatizovan, gdje dva čovjeka odlučuju o svemu! Bez pravilnika, bez statuta, bez Upravnog odbora, bez zakona… 

Nezakonite radnje koje su bez ikakve kontrole obavljali godinama, predmet su višednevne inspekcijske kontrole, nakon koje su optužili veteransku grupu kako “ruši” Pelagić! 

Da, optužili su baš one ljude koji su u najtežim ratnim godinama sačuvali taj isti Pelagić, koji nose najljepše uspomene i ljubavi iz tog istog Pelagića, i koji bi ga ako treba i svojim tijelima branili!

Gospodo, ovo vam je bio pogrešan potez!

Pozivamo sve članove, djecu, roditelje djece Pelagića, pozivamo medije, pozivamo javnost, pozivamo sve inspekcije, revizije i kontrole, da izvrše uvid u katastrofalno stanje u društvu, javašluk i  bezakonje, SVE pozivamo na odgovornost!

Dužni smo to uraditi zbog pravde, zbog nas samih, a ponajviše zbog djece koja treba da najljepše godine provedu u zdravoj, a ne učmaloj i korumpiranoj sredini!

Veteranska grupa RKUD Pelagić

Prvi ljudi RKUD Pelagić još nisu reagovali na tvrdnje veterana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: