Sutra osveštanje temelja srpsko-ruskog hrama

Banjaluci će sutra biti osveštani temelji srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra.

Tim povodom vladika banjalučki Jefrem služiće u devet časova Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. U 12 časova predviđeno je formiranje svečane litije i kretanje ulicama grada do temelja hrama i duhovno-kulturnog centra u banjalučkom naselju Aleja Centar, a u 13 časova biće obavljen obred osveštanja, rečeno je ranije u Eparhiji banjalučkoj.

U litiji će, na zahtjev Ministarstav prosvjete i kulture učestvovati i banjalučki srednjoškolci koji će organizovano doći na svečanost.

Sekretar vladike Jefrema protođakon Radojica Žagran rekao je ranije da će iz Ruske pravoslavne crkve ceremoniji osveštanja prisustvovati delegacija na čelu sa vikarom moskovskog patrijarha arhiepiskopom jegorevskim Matejem.

Predsjednik Udruženja “Srpsko-rusko prijateljstvo-Bratstvo” iz Banjaluke Rajko Ćulibrk rekao je Srni da izgradnja Rusko-srpskog kulturnog centra u Banjaluci predstavlja svojevrsni razvoj Banjaluke i važan korak na planu produbljivanja i jačanja međunarodne kulturne saradnje.

Ćulibrk je podsjetio da gradovi Banjaluka i Moskva od 2003. godine imaju potpisan Sporazum o kulturnoj saradnji i dodao da je i najavljena posjeta ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova Republici Srpskoj, za petak, 21. septembra, od velikog značaja za Srpsku i Banjaluku.

– Posjeta Lavrova je potvrda pozitivnog političkog dijaloga i prije svega prijateljstva između naše dvije zemlje – ocijenio je Ćulibrk.

On je istakao da su srpsko-ruski odnosi od davnina posebni, iako danas postoje oprečna mišljenja o podudaranju ili nepodudaranju nacionalnih interesa dva naroda, kao i o ulozi Rusije na našim područjima.

Izvor: Srpskainfo

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: