Sutra iz Vrbasa “izranja” mač u kamenu

Veliko arheološko otkriće “mač u kamenu” koji je pronađen u dubinama Vrbasa, sutra će konačno biti izvučen na površinu.
Riječ je o srednjovijekovnom maču kojeg je u rijeci Vrbas pronašao ronilac Ronilačkog kluba “BUK”.

Ronioci su nakon ovog pronalska kontaktirali Muzej RS, gdje je odmah pristupljeno pripremanju stručnog vađenja i planiranju konzervacije i restauracije kao i izlaganju eksponata.

Tim stručnjaka danas vrši posljednje pripreme terena za vađenje, kako ga je javnost već prozvala, “banjalučkog Eskalibura” iz vode.

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu rijeke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banjaluka, u proteklih skoro devedeset godina koliko postoji Muzej Republike Srpske, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

– Ovakav tip bastardnog mača, koliko se može procijenti na podvodnom snimku i u fotografijama, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad i Republiku Srpsku – rekli su u Muzeju RS.

Tim koji će raditi na ovom zahtjevnom zadatku čine Ana Ćurić, ronilac-biolog, Milan Rodić ronilac, Ivana Pandžić arheolog-ronilac, Boris Trninić ronilac-predsjednik “BUK”, Darko Vučić ronilac-snimatelj i Janko Vračar, muzejski savjetnik istoričar. Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju RS, za šta je nadležan konzervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu.

– Naša ideja je da, nakon što mač kompletno očistimo, restauriramo i analiziramo, ponovo vratimo u kamen. S obzirom da ga svi već zovu banjalučkim “Ekskaliburom” zašto da ne iskoristimo tu situaciju u kojoj se on nalazi kako bi cijela priča bila što atraktivnija. Projekat “Vrbaski maču u kamenu” može biti iskorišten u promociju kulturnog nasljeđa, ali i turističke ponude, da pokažemo koliko Vrbas ima toga za ponuditi, između ostalog i “potragu za blagom” – rekla je ranije arheološkinja Ivana Pandžić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI