“Šume RS” u gubitku, krive vremenske neprilike

Nepovoljne vremenske prilike uticale su na gubitak u “Šumama Republike Srpske” koji je na kraju prvog polugodišta iznosio 5,1 milion KM, rekao je direktor ovog javnog preduzeće Slaven Gojković.
Gojković je naveo da su od 32 organizaciona dijela, 22 prvo polugodište završila u minusu, a najveći gubitak iskazala su šumska gazdinstva iz Banjaluke, Doboja i Kotor Varoša, dok su najbolja dva iz istočnog dijela Srpske, “Romanija” sa Sokoca i “Jahorina” sa Pala.

“Nismo zadovoljni. Ima subjektivnih razloga zašto je tako, ali, realno, mnogo je i objektivnih zašto smo došli u ovakvu situaciju. Prvi kvartal zbog zime uvijek je problematičan i ne možemo ostvariti proizvodnju. Ove godine imali smo jako loš i drugi kvartal, pogotovo peti i šesti mjesec. Bilo je mnogo kišnih dana u maju i junu, pa se nije mogla postići proizvodnja kako smo planirali”, rekao je Gojković za “Glas Srpske”.
Gojković je naveo da je plan proizvodnje realizovan u procentu od 78 odsto, a sve je to rezultiralo krajnjim gubitkom koji, kako kaže, definitivno ne bi bio takav da su vremenske prilike išle naruku.
“Takođe, ove godine u padu je potražnja i za drvim sortimentima, za razliku od prethodnih. Tako da je i to uticalo na loš rezultat”, dodao je Gojković.

On se nada da bi ovo javno preduzeće u drugom dijelu godine moglo popraviti loš rezultat s polugodišta.

“Očekujemo da septembar i oktobar budu udarni mjeseci. Sve u velikoj mjeri zavisi od dobavljača i izvođača radova, odnosno u kakvoj će oni mogućnosti biti da izvrše preostale radove, ali i od vremenskih uslova. Ako nam sve bude išlo u našu korist, popravićemo stanje iz prvog polugodišta”, kaže Gojković.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI