Šukalo/ Od tužilačke volje zavisi i ishod slučaja Dragičević

Predsjedavajući neformalnog Poslaničkog antikoruptivnog tima /PAK/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo rekao je danas u Banjaluci da će uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku prijedloge izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je nakon sjednice PAK o predloženim zakonima u vezi sa zaključcima Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića rekao novinarima da ove izmjene zakona idu u korist rješavanja predmeta “Dragičević”, ali i drugih, iz oblasti privrednog kriminala i korupcije.

On je naveo da treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u vršenju službene dužnosti biti krivično gonjeni i odgovarati u građanskom postupku.

– Ne želimo izvršiti pritisak na rad tužilaštava, ali ne želimo da u Srpskoj i BiH sve zavisi od tužilačke volje. Od tužilačke volje zavisiće ishod slučaja ubistva Dragičevića. Postupajući tužilac u ovom slučaju nije okvalifikovao način na koji se vodi istraga. Prekršio je time sve ono što su mu službene dužnosti i ne može odgovarati po postojećem zakonu i članu 29. zakona – rekao je Šukalo.

On je naglasio da su izmjene Zakona o krivičnom postupku Srpske potrebne da se ne bi dopustilo da tužilačka volja bude presudna i da se na taj način završi slučaj “Dragičević”.

– Ako tužilac odluči da nema elemenata krivičnog djela i obustavi istragu, taj se predmet zatvara i ne može se više nigdje otvoriti. Građanima se mora vratiti ustavno pravo na pravično suđenje i mogućnost da u slučaju odustajanja tužioca od gonjenja mogu sami ići u taj postupak – rekao je Šukalo.

On je dodao da su razlozi zbog čega na narednoj sjednici parlamenta Srpske hitno treba usvojiti ove izmjene zakona ne samo pravna neuređenost, već i osjećaj građana da su nezaštićeni od praktično najvažnijih institucija, a prije svega pravosudnih.

Šukalo je dodao da zbog toga “raste tenzija u kojoj građani žele da uzmu pravdu u svoje ruke”.

– Stvari na ovaj način treba normirati, kako bi svako pred pravosudnim institucijama Srpske mogao iznijeti svoje dokaze i saznanja ako nema povjerenja ili se ne slaže sa tužilačkom odlukom da se negdje obustavi istraga – rekao je Šukalo.

On je rekao da jučerašnje izjave ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača i glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira koji su odbacili zaključke Anketnog odbora Narodne skupštine s ciljem sagledavanja činjenica u vezi sa smrću Dragičevića govore da će “vladajuća koalicija uraditi sve da pomenuti zaključci ne budu usvojeni na sjednici parlamenta”.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: