Suđenja bivšim inspektorima obilježeno nizom verbalnih obračuna

Početak ponovljenog suđenja bivšim inspektorima optuženima za udruživanje u zločinačku organizaciju i prodaju narkotika u Okružnom sudu Banjaluka obilježen je nizom verbalnih obračuna između optuženih i advokata sa jedne, te republičkog tužioca i sudija sa druge strane.
Optuženi Ognjen Stijak tako je optužnicu nazvao bljuvotinom, a žestoku reakciju sudija izazvao je nakon izjave da se već zna ishod ponovljenog suđenja. Iako je propisno izvrijeđao sve, Stijak je prošao nekažnjeno.

Član vijeća i ujedno predsjednica Okružnog suda Banjaluka Marija Aničić Zgonjanin nije ostala dužna optuženom Stijaku.

–Vi možete znati ishod ovog postupka samo ukoliko ste prorok. Naravno, ovo je šala, ali ja lično ne znam kakav će ishod biti, niti bilo kod od članova vijeća. Da li vi to želite reći da je ovo suđenje farsa – upitala je Aničić Zgonjanin optuženog.

Odgovor Stijaka bio je ekspresan.

–Vaša odluka će biti ista kao prvostepena. Vi ste meni oduzeli slobodu. Vi nemate odgovornost za ono što radite – rekao je između ostalog Stijak.

–Mi radimo svoj posao odgovorno, a vi kao optuženi, nemate pravo da pljujete po vijeću – izjavila je Aničić Zgonjanin i zaprijetila da više neće biti član vijeća ukoliko Stijak nastavi sa uvredama i prođe nekažnjeno.

Nakon ovoga, pozlilo je Stijakovom advokatu Marinku Brkiću, a Stijak je upozoren da će biti izbačen, kada se advokat vrati u sudnicu. Međutim to se nije dogodilo.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH ukinuo je u martu ove godine pravosnažnu presudu Srđanu Raduloviću koji je bio osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima.

Presuda je ukinuta i bivšem inspektoru za narkotike u PU Banjaluka Ognjenu Stijaku, koji je bio pravosnažno osuđen na pet godina i pet mjeseci zatvora.
U obrazloženju je, između ostalog, navedeno da je presuda Vrhovnog suda RS zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka pokajnika Slavka Đurića, kome nije bila skinuta zabrana odavanja službene tajne i osuđivanog narkodilera Gorana Bošnjaka koji je tvrdio da je iskaz dao pod prisilom.

saslušalo Mladena Mitrovića, inače bivšeg specijalnog tužioca koji je učestvovao u istrazi protiv optuženih inspektora, te Dubravka Kremenovića inspektora MUP RS.

Obojica su saslušani na okolnosti uzimanje izjave od krunskog svjedoka tužilaštva Gorana Bošnjaka.

Upravo zbog tvrdnji Bošnjaka da je svoj iskaz dao pod prisilom Ustavni sud BiH je ove godine ukinuo pravosnažne presude banjalučkim inspektorima Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku. Mitrović je tokom svjedočenja izjavio da Bošnjaka niko nije prislio da da iskaz, naprotiv.

–Bošnjak je sam došao u zgradu Specijalnog tužilaštva RS i saslušan je prvo kao osumnjičeni, a zatim kao svjedok – naveo je Mitrović.

Advokati su u prvi plan istakli da je zapisnik o saslušanju Gorana Bošnjaka iz istrage već ocijenjen nezakonitim od strane Ustavnog suda BiH, te da nije bilo potrebe da se saslušavaju Mitrović i Kremenović.

Neposredno prije saslušanja drugog krunskog svjedoka Slavka Đurića, optuženi Radulović se požalio da je bolestan, te da ne može pratiti dalje suđenje.

Uz opasku sudskog vijeća da optuženi namjerno odugovlače sudski postupak, zatraženo je ljekarsko vještačenje Radulovića.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: