Suđenje banjalučkom hakeru “Zaljubljeni filozof”

“Nisam razumio optužnicu. Nejasni su mi neki informatički dijelovi, a dio nije bio ni preveden”, izjasnio se Predrag Timotić, u Okružnom sudu u Banjaluci. Optužen je da je kao član međunarodne kriminalne grupe vršio DDoS napade na sajtove banaka, privatnih kompanija, onlajn-kockarnica i medijskih portala širom svijeta, od kojih su  iznuđivali novac.

U optužnici se navodi da je od januara do decembra 2015. izvršio ukupno 33 napada. Upadao je kako stoji u optužnici na sajtove nekoliko švajcarskih banaka, ali i drugih preduzeća širom svijeta. Odbrana tvrdi da je  Iskonstruisana optužnica, te da je zasnovana na bitnim nezakonitim dokazima što namjeravaju dokazati u toku postupka.

 

U sudnici je Timotić tražio da mu se ne snima lice, što je sud odobrio. Zajedno sa advokatom zahtijevao je odgađanje izjašnjenja o krivici. Kaže da mu optužnica u jednom dijelu nije jasna.

Timotića su 15. Decemba 2015. godine godine u strogoj tajnosti uhapsili inspektori Jedinice za visokotehnološki kriminal MUP-a RS, u okviru akcije “Plejade”. Istraga je rađena pod budnim okom Evropola, a u njoj je učestvovalo više bezbjednosnih agencija iz Evrope i svijeta, među kojima i američki FBI. Ipak, ključnu ulogu u svemu imala je Metropoliten policija iz Velike Britanije, čiji su istražioci otkrili podatke pomoću koji je Timotić identifikovan.

Timotićev hakerski pseudonim je bio “Zaljubljeni filozof”

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: