Studenti se dokazali, uređuju još dvije lokacije na Vrbasu

Na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci prezentovan je projekat “Small SCALE 2018” za uređenje zelene površine između kompleksa objekata Univerziteta u Banjaluci i Vrbasa u naselju Obilićevo.

– Rješenje predviđa izgradnju višefunkcionalne modularne strukture, pogodne za različite vrste korišćenja- jednako studenata i zaposlenih na Univerzitetu, kao i drugih građana koji aktivno koriste prostor između objekata Univerziteta i rijeke Vrbas. Struktura ima potencijal da postane mjesto susreta i komunikacije između Grada i Univerziteta, te da podstakne bolju međusobnu povezanost- pojasnio je student Aleksandar Šepa, koji je predstavio projekat.

Osim za igru, vježbanje, odmor i druge aktivnosti, ova struktura će se moći koristiti kao biblioteka i učionica na otvorenom i slobodne aktivnosti studenata.

Prostor se u budućnosti može razvijati čak i kao otvorena laboratorija, univerzitetski park ili vrt.

Studenti naglašavaju da ova konceptualna postavka ističe značaj kulturnog nasljeđa grada Banjaluka, odnosno epitet zelenog i pejzažnog grada.

Završetak i promocija izgrađene strukture planirana je od 2. do 8. juna u okviru Simpozijuma Dana arhitekture u Banjaluci, a koncept i tema događaja ove godine je“Grad nasljeđa“.

Prezentacija projekta je označila i završetak višednevne radionice na kojoj je 15-ak studenata Fakulteta za arhitekturu i dizajn Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju – NTNU Trondhajm i banjalučkog AGGF-a radilo na idejnom projektu, a uz koordinaciju Istraživačkog centra za prostor.

Prezentaciji je pored koordinatora projekta Igora Kovača, prisustvovala i Brankica Milojević, dekan AGGF-a, Ellen Aga Kildal, mentorka norveškog tima studenata, koja je podijelila iskustvo rada i istakla kvalitet prirodnih karakteristika Banjaluke, te predstavnici Gradske uprave.

Ovo je bila prilika za ostvarivanje kontakata sa korisnicima prostora, predstavnicima lokalne uprave, potencijalnim sponzorima i građanima, koji su svojim aktivnim učešćem doprinjeli daljem razvoju projekta.

Autori su uputili i poziv za podršku projektu svima koji u skladu sa mogućnostima mogu da pomognu njegovu realizaciju, a koja drugačije, ističu, neće biti moguća.

Drugo izdanje “Small SCALE” je nastavak vrlo upješnog prošlogodišnjeg projekta Banjalučkog mola koji  je izazvao veliku pažnju javnosti, te pokrenuo niz drugih projekata.

Takođe je animirao veće korišćenje i osmišljavanje novih aktivnosti koje poboljšavaju nivo brige za očuvanje javnog prostora.

Iako je izgrađen na lokaciji koja je bila marginalizovana, kažu studenti, objekat  je omogućio da je svakodnevno koristi veći broj različitih korisnika, tako da dobija epitet jednog od omiljenih mjesta u Banjaluci.

Izvor: Srpskainfo

Studenti za uređenje obale Vrbasa dobili prestižnu nagradu

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: