Stotine roditelja ne plaćaju alimentaciju

Po posljednjim raspoloživim podacima institucija Srpske, više od 300 roditelja ne ispunjava obavezu izdržavanja, odnosno ne plaća alimentaciju, a ovaj problem bio bi riješen donošenjem zakona o alimentacionom fondu, koji je već iniciran.

U razgovoru sa samohranim roditeljima saznajemo da je ovakva praksa već uveliko zaživjela u evropskim zemljama te da fond omogućava roditelju da naplati svoje potraživanje, ali da to ne znači da je drugi roditelj koji je dužan da to plaća oslobođen svojih obaveza.

Ideja je da roditelj kojem je dodijeljena alimentacija nju i dobije na vrijeme, jer sad imamo stotine roditelja kojima alimentacija kasni ili se uopšte ne plaća. Ovim zakonom onaj koji je dužan da plaća alimentaciju neće nje biti oslobođen, već će država biti zadužena da od njega naplati dug, ali drugi roditelj ne mora da čeka na to mjesecima, pa čak i godinama.

Kako saznajemo, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je u prethodnom periodu od udruženja samohranih roditelja i drugih relevantnih udruženja građana dobijalo inicijative za poboljšanje zakonskog položaja porodice u Srpskoj.

Iskustva govore da jedan od problema s kojim se sve češće susreću današnje porodice jeste upravo nemogućnost naplate alimentacije, te nepostojanje mjera koje bi doprinijele da lica koja su u obavezi da plaćaju izdržavanje to čine redovno.

Donošenjem zakona o alimentacionom fondu, te formiranjem fonda pomoglo bi se u naplati alimentacije. Postoji nekoliko modela na osnovu kojih bi ovaj fond mogao funkcionisati, ali je o njima još rano govoriti jer je još riječ o inicijativi.

Kako “Nezavisne novine” saznaju, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo pravde pokrenuli su konsultacije na temu alimentacionog fonda i o stvaranju svih formalno-pravnih pretpostavki za njegovo funkcionisanje.

Iako bi suština održivog funkcionisanja alimentacionog fonda bila njegovo obnavljanje namirenjem od strane dužnika, umjesto kojih bi fond platio alimentaciju, neophodno je obezbijediti inicijalna sredstva u budžetu RS.

Prema našim saznanjima, početna budžetska sredstva za ove namjene bi trebalo da iznosi milion KM, a do ovog iznosa se došlo kada je okvirni broj porodica, prema podacima centara za socijalni rad, pomnožen s prosječnim iznosom alimentacije.

U resornom ministarstvu kažu da je riječ o humanoj inicijativi.

“Inicijativa za donošenje zakona o alimentacionom fondu predstavlja jednu humanu ideju usmjerenu na dobrobit djece i porodice jer im je u situaciji u kojoj su se našli sistemska podrška izuzetno važna”, rekla je za “Nezavisne novine” Sonja Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta Srpske.

Prema njenim riječima, odgovorno roditeljstvo podrazumijeva i da roditelj vodi računa o dobrobiti djeteta i onda kada bračna zajednica bude okončana.

“Obaveza institucija je da zaštite djecu od svake vrste nasilja, pa tako i ekonomskog, što neplaćanje izdržavanja sigurno jeste. Ukoliko ovaj fond zaživi, zaštitićemo porodicu i biti podrška odgovornim roditeljima i djeci, čiji interes i dobrobit su svakako na prvom mjestu”, naglasila je Davidovićeva.

Dijana Miljatović, predstavnica Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, kaže da je osnivanje ovakvog fonda i te kako bitno.

“Naravno da podržavamo osnivanje takvog fonda. To je jedna od stvari za koje se borimo od samog osnivanja Udruženja”, rekla je Miljatovićeva za “Nezavisne”.

Jedna majka iz Banjaluke ističe da su samohrani roditelji u Srpskoj često u nemogućnosti da naplate alimentaciju, te da im ta uloga još teže pada zbog nedostatka novca.

“Problem su roditelji koji ne rade ili svoj status samo tako prikazuju pred nadležnim institucijama da bi izbjegli plaćanje alimentacije, a najčešće oni koji ne žele da plaćaju alimentaciju, te drugi roditelj obično godinama čeka da se ti dugovi na neki način naplate. Nerijetko se nikad i ne naplate”, ističe ova Banjalučanka.

Prema njenim riječima, stoga bi fond iz koga bi u ovakvim slučajevima bile isplaćivane alimentacije bio odlično rješenje na dobrobit djece i roditelja koji vodi računa o djeci i uveliko bi im olakšao život i pomogao da sve odgovornosti i obaveze lakše podnesu i obave.

“Put da bi jedan roditelj u RS došao do alimentacije je trnovit i težak, a kad i dobije pravovosnažnu presudu, tu nije kraj, jer mnogi sve rade da izbjegnu tu obavezu”, naglasila je naša sagovornica.

Kazne za izbjegavanje izdržavanja
Ko ne daje izdržavanje za lice koje je po zakonu dužan da izdržava, a ta dužnost je utvrđena na osnovu izvršne sudske odluke ili izvršnog poravnanja pred sudom ili drugim nadležnim organom, biće kažnjen novčano ili kaznom zatvora do jedne godine.
Ako su nastupile teške posljedice za izdržavano lice, učinilac će biti kažnjen zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.
Pri izricanju uslovne osude sud može učiniocu odrediti obavezu da izmiri dospjele obaveze i da uredno daje izdržavanje.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: