Stočari najavili nestašice i nova poskupljenja svinjskog mesa

Prognoze da će cijene prasića pred Đurđevdan otići u nebo nisu se obistinile, kilogram žive vage košta oko deset maraka, ali prema najavama stočara, tokom ljeta doći će do nestašice tovljenika, što će dovesti do poskupljenja svinjskog mesa i novog udara na džep potrošača
Cijena prasića u Srpskoj mjesecima je ne rekordno visokom nivou, a razlog je, tvrde stočari, mahom slaba ponuda. Tako su građani prasiće po kilogramu žive vage za Božić kupovali za osam, devet maraka, dok je za Vaskrs cijena dostizala i 12 KM.

Stočari su predviđali da će za Đurđevdan ići i do 15 maraka po kilogramu žive vage jer su domaće farme prazne, međutim, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić tvrdi da se to nije desilo.

“Višu cijenu smo imali prije deset dana nego što je sada. Na bijeljinskoj pijaci prasići su po kilogramu žive vage u utorak prodavani za 9,50 maraka. Pojedini sitni preprodavci možda zacijene 12 KM po kilogramu, ali kod stočara cijena je od devet i po do deset KM. Ponuda nije velika, ali neće niko ostati bez slavske pečenice. Moja procjena je da će ovi praznici počistiti farme”, kaže Maljčić.

Ističe da su uvozne svinje drastično skuplje od domaćih, zbog čega će u narednim mjesecima nestati tovljenika.

“Malo ko od domaćih tovljača puni tovilišta u punom kapacitetu, zbog toga i ima prasića u ponudi. Gotovo sva prasad idu u klanje, manji procenat u tov. Tovljači odustaju upravo zbog visoke cijene prasića, potrebna im je ogromna količina novca, a zarada je minimalna s obzirom na trenutnu cijenu tovljenika koja se kreće oko 4,50 KM po kilogramu žive vage. Farmeri nemaju interesa da se bave tovom, što će se u narednim mjesecima odraziti u vidu nestašice”, tvrde Maljčić i dodaje da bi cijena tovljenika tokom ljeta trebalo da dostigne pet KM po kilogramu žive vage.

Upoređujući cijene tovljenika sa poskupljenjem ćevapa, koji u mesnicama koštaju oko 16 KM po kilogramu, Maljčić kaže da se na tržištu vodi ogromna borba za profit.

“Raznorazni nakupci i trgovci, čim im se ukaže prilika da mogu profitirati, abnormalno dižu cijenu jer tržište nije uređeno. Ovo je vrijeme kada ništa više nije realno, tržište nikad nije bilo okrutnije”, kategoričan je Maljčić.

Direktor i vlasnik preduzeća “ZP komerc” iz Bijeljine Ljubiša Rosić kaže da uprkos problemima na tržištu nisu smanjivali proizvodnju i ne planiraju to u skorije vrijeme.

“Imamo svoju proizvodnju prasića, ne zavisimo od uvoza, pa je kod nas broj na farmi konstantan. Tovljenike prodajemo po 4,20 KM po kilogramu žive vage, a prasiće po devet maraka. Za Đurđevdan zaklane i očišćene pečenice prodajemo po cijeni od 15 maraka po kilogramu. Zbog problema u svinjarstvu posljednjih nekoliko godina izgubili smo tri miliona KM”, priča Rosić.

On smatra da se namjerno prave vještačke nestašice kako bi se dizale cijene prasadi.

“Zapad nam prvo prodaje jeftino meso kako bismo mi ugasili našu proizvodnju, a za godinu-dvije sve nam naplate. Isto se sada dešava sa nabavkom teladi, nigdje ne možeš kupiti tele, što će se u narednom periodu odraziti visokim cijenama junetine”, kazuje Rosić.

Brojevi
Uprkos tvrdnjama stočara da je na farmama sve manje svinja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u martu ove godine, u poređenju sa istim mjesecom 2022. godine, povećan je broj zaklanih svinja za 13,2 odsto.

“Statistički podaci nisu sto odsto pouzdani, ali ti brojevi idu u prilog našim tvrdnjama o veličini crnog tržišta. Za tov je u Srpskoj lani bilo prijavljeno oko 80.000 svinja, a na godišnjem nivou se proda pola miliona ušnih markica. Mi konstantno govorimo da se to mora urediti, da ne može tako, ali to prolazi, niko se time ne bavi”, naglasio je Mišo Maljčić.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI