Stiže novac za grijanje, sječu šume i “planiranje” zelenog i pametnog grada!

Gradonačelnik Igor Radojičić i šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Ian Braun potpisali su danas u Banjoj Luci, ugovor o kreditu u iznosu od 16,5 miliona maraka namijenjenih za gradnju nove Toplane.

-Konačno i dugoročno rješenje najvećeg problema za mnoge građane Banje Luke jeste u izgradnji nove toplane i promjeni energenta. Na putu smo da dobijemo jednu profitabilnu kompaniju koja će zadovoljavati interese građana i davati kvalitetnu uslugu umjesto jednog hroničnog gubitaša, koji je svake godine bio samo glavobolja za nas – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što je Evropska banka za obnovu i razvoj partner Grada u ovom velikom poslu.

– EBRD će svojim aranžmanom, pod povoljnim uslovima, omogućiti da Grad u potpunosti zatvori svoju investiciju u novu eko toplanu u iznosu od 15 miliona KM i do milion i po maraka za obrtna sredstva – kazao je Radojičić, dodajući da je kredit na 15 godina, uz tri godine grejs perioda.

Aranžaman je, kako je istakao gradonačelnik Radojičić, i nesumnjiva validacija samog projekta, jer je EBRD dugo vremena analizirao sistem daljinskog grijanja i pratio sve što je Grad radio u vezi s tim.

On je najavio i nove projekte sa EBRD-om, poput modernizacije javne rasvjete, projekta vodosnabdijevanja, izrade akcionih planova za „zeleni” i “pametni” grad.

Šef Kancelarije EBRD Ian Braun, kazao je da ugovor kombinuje finansiranje i ekologiju i dokazuje da se može imati komercijalno održivo daljinsko grijanje.

-Projekat takođe dokazuje da se kroz privatni sektor može pružiti usluga pouzdanog centralnog grijanja. Nadamo se da ovo predstavlja početak dugotrajne saradnje EBRD i Grada Banja Luka – kazao je Braun, koji je ovom prilikom sa menadžerom projekta Borkom Torbicom, potpisao ugovor o impementaciji projekta izgradnje nove Toplane.

Ovaj ugovor, prema riječima Torbice, predstavlja ugovor o monitoringu, djelovanju i poslovanju Eko toplane u narednim godinama, ne samo u pravnom, tehničkom i finsijskom, već i dijela koji se odnosi na ekologiju, zaštitu životne sredine i zdrvalja ljudi i socijalni momenat.

Predstavnica UN-ovog programa za zaštitu životne sredine (UNEP) u Bosni i Hercegovini Amina Omićević istakla je da je ova organizacija donirala sredstva za izradu studije zaštite životne sredine za ovaj projekat.

-Banja Luka je jedan od prvih pilot gradova globalne inicijative za daljinsko grijanje. Izuzteno nam je drago što je naš rad sa Banjom Lukom rezultirao direktnom investicijom EBRD-a.  Model koji smo ovdje koristili, biće iskorišten kako u regionu tako i širom svijeta – zaključila je ona.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: