Štete od poplava premašile planirani novac u budžetu

Grad danas odlučuje u kojoj mjeri će finansijski pomoći građanima da saniraju štete koju je poplava napravila na njihovoj imovini, ali planirani novac za te namjene mogao bi biti dovoljan eventualno samo za polovinu onoga što je popisano na terenu.
Rebalnsom budžeta grada za otklanjanje posljedica posljednjih poplava preusmjereno je sa drugih stavki oko milion maraka od čega je 160.000 KM predviđeno za pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu. Da taj novac ne može pokriti sve ono što je voda uništila građanima potvrđuju i dosadašnje preliminarne procjene koju je utvrdila samo komisija za procjenu štete na poljoprivrednim usjevima i koja iznosi 271.000 KM. Procjena štete na domovima građana bi trebala biti kompletirana najkasnije danas prije podne.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović je rekao da je u 21 mjesnoj zajednici komisija za procjenu štete utvrdila da je 266 domaćinstava bilo zahvaćeno poplavama koje su napravile štetu na poljoprivrednim usjevima.
Radi se o poplavama koje su pogodile domaćinstva u mjesnim zajednicama u slivu Vrbasa, te onu štetu koju su napravili bujični potoci na teritoriji Bronzanog Majdana, Borkovića, Goleša i drugih. Oni su pretrpjeli štetu na poljoprivrednim usjevima u iznosu 271.400 KM. Ta šteta je procijenjena po metodologiji koje propisalo resorno ministarstvo, a koja se odnosi na cijenu troškova sejanja površina kulturama kao što je kukuruz, zob i ostalo – naveo je Komljenović.

Dodao je da je teško reći koliko će Grad moći izdvojiti za pomoć građanima u sanaciji štete.

– Rebalansom budžeta grada su predviđena određena sredstva za te namjene. Za danas (utorak) u 12 časova je zakazana sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj će biti odlučeno u kojoj mjeri će grad učestvovati, novčano u sanaciji te štete. Pretpostavljam da će se uputiti i zahtjev resornom ministarstvu da se vidi da li će oni, odnosno Vlada RS imati nekih mogućnosti da pomognu – rekao je Komljenović.
Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun je rekao da još nije završena procjena štete na objektima koji su bili pod vodom te da bi cifra trebala biti poznata na današnjoj sjednici štaba. Smatra da ona neće biti velika.
Bilo je zaplavljeno oko 20 domaćinstava. To znači da je u pomoćne objekte, podrume ili u sam stambeni prostor ušla voda. Većina štete u njima se odnosi se na vlagu koja je ostala u tim prostorima nakon što je voda ili ispumpana, ili nakon što se povukala i mulj očišćen – kazao je Ćućun.
Osim imovine građana, poplave od 12. do 14. maja veliku štetu su napravile na saobraćajnicama, seoskim i makadamskim putevima koji su ponegdje bili u prekidu, ima štete i na pojedinim mostovima, a aktivirana su i nova klizišta.

Radojičić: Štab procjenjuje situaciju

O tačnom iznosu štete koju će pokriti Grad, prije današnje sjednice Štaba, nije želio da govori ni gradonačelnik Igor Radojičić.

– Uglavnom su završeni popisi i na sjednici treba da usvojimo izvještaje o načinjenim štetama. Mi ćemo na štabu procjenjivati da li ćemo i na koji način podržati stanovništvo u sanaciji štete – dodao je Radojičić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: